Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 03:03

ΣΤ. Αντιπλημμυρική προστασία Δήμου Χίου - Ρέμα Κρικελή (Λαγκάδα)

ΣΤ1. Ανάλυση

Το Ρ. Κρικελή έχει έκταση 26 τ.χλμ., αντίστοιχη δηλαδή με την έκταση του ρέματος Παρθένη. Ο κύριος κλάδος του ρέματος πηγάζει από το Αίπος, νοτίως του Αγ. Γεωργίου Φλωριανού, συγκεντρώνει τα νερά των περιοχών Ρημόκαστρου και Κυδιάντας και τέμνει τον περιφερειακό της Λαγκάδας 100 μ νοτίως του Αγρελωπού. Ο δευτερεύων κλάδος ξεκινά από τα Κοίλα, τέμνει τον περιφερειακό δρόμο 600 μ βορείως του Αγρελωπού, διέρχεται από τον κάμπο της Λαγκάδας και συμβάλλει με τον κύριο κλάδο, στην περιοχή του Γλυφού, λίγο πριν την εκβολή στη θάλασσα.

Τον Νοέμβρη του 2014 παρατηρήθηκαν σοβαρές πλημμύρες στην περιοχή του οικισμού της Λαγκάδας, από ισχυρές τοπικές καταιγίδες που προκάλεσαν υπερχείλιση της διατομής των δύο κλάδων του ρέματος κατάντη του δρόμου παράκαμψης.

Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται ιδίως στη σημαντική μείωση της διατομής του ρέματος στην περιοχή του οικισμού, κατάντη του περιφερειακού δρόμου της Λαγκάδας και στην ενδεχόμενη ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων.

ΣΤ2. Προτάσεις

Πρότασή μας είναι να ανατεθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Κρικελή, από τη συμβολή των δύο κλάδων του ρέματος με την περιφερειακή οδό, έως την εκβολή του ρέματος στη θάλασσα. Εκτιμάται καταρχήν ότι απαιτείται Τοπογραφική μελέτη, Υδρολογική και Υδραυλική μελέτη, μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια μελέτη Κτηματογράφησης. Ενδεχόμενα επίσης, στο πλαίσιο της υδρολογίας, ίσως απαιτηθεί η εκπόνηση Γεωλογικής Μελέτης, ώστε να προσδιοριστεί ορθά η παροχή σχεδιασμού, καθώς η λεκάνη έχει σημαντική έκταση και περιλαμβάνει περιοχές με υδροφορία.

Εφόσον από την υδρολογική/υδραυλική μελέτη κριθεί ως ενδεδειγμένη λύση η κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων, θα πρέπει να εκπονηθούν και λοιπές μελέτες, όπως γεωτεχνική και στατική.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης θα εξεταστεί η επάρκεια των τεχνικών έργων που βρίσκονται στο ύψος του περιφερειακού και σε λοιπές θέσεις. Επίσης θα αναζητηθούν και θα συγκεντρωθούν στοιχεία από λοιπές μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως τοπικές οριοθετήσεις, μελέτη των υδραυλικών έργων του περιφερειακού και γεωλογικές μελέτες. Τέλος, κατά τη σύνθεση προτάσεων για τα έργα διευθέτησης, θα πρέπει  να αναζητηθούν στοιχεία των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί πλησίον του ρέματος, για να εντοπιστούν ενδεχόμενες καταπατήσεις και η δαπάνη απαλλοτριώσεων να περιοριστεί στην απολύτως αναγκαία.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Έναρξη Διαβούλευσης: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015
  • Λήξη Διαβούλευσης: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015
  • Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε

Γ.Γ.Π.Π. - Οδηγίες προστασίας

Διασταύρωση δρόμου με χείμαρρο

Ασφαλής θέρμανση - Προετοιμάσου

Ασφαλής θέρμανση - Προετοιμάσου

Οδηγίες προστασίας από σεισμό.

112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης.

112 ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ όπως αυτοί που αγαπάς! - Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ

Η Χίος τιμά το ’21: Από το ηρωικό παρελθόν στο ελπιδοφόρο μέλλον

Προειδοποιήσεις καιρού

Δημόσια Διαβούλευση - Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Χίου, από Δασκαλόπετρα έως Κοντάρι

ΕΣΠΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Your Europe

Πινακοθήκη Δήμου Χίου

 

Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Νομικό Πρόσωπο

 

Καταθέτουμε ζητήματα που αφορούν τον Κάμπο της Χίου

dimosia diavoulefsi kampos

 

Αναζήτηση

diavgeia all logo

Προκηρύξεις

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Comodo SSL