Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 10:49

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Χίου, από Δασκαλόπετρα έως Κοντάρι

Ο  δήμος Χίου  προκειμένου να προκηρύξει Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για το Παραλιακό Μέτωπο Χίου από τη Δασκαλόπετρα έως το Κοντάρι,  επιθυμεί να έχει τις απόψεις των δημοτών της Χίου, ώστε να διαμορφωθούν τα ζητούμενα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τέτοιο τρόπο,  ώστε  να εκφράζουν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, τους κατοίκους της Χίου.

Η περιοχή ανάπλασης εκτείνεται από τη Δασκαλόπετρα (Παραλία Δασκαλόπετρας) έως την περιοχή του Κονταριού (παραλία Κονταριού). Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και διαπερνά τον Κεντρικό Λιμένα της Χίου, ενώ διέρχεται από πολλά ενδιαφέροντα σημεία, οργανωμένες παραλίες, αλιευτικά καταφύγια, σημαντικά μνημεία και τοπόσημα του νησιού. Διοικητικά, εκτείνεται σε τρεις δημοτικές ενότητες, τη Δ.Ε Ομηρούπολης, τη Δ.Ε. Χίου και τη Δ.Ε. Αγίου Μήνα. Το συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου αναφέρεται στην πιο πυκνή οικιστικά περιοχή του νησιού, με ανάπτυγμα της τάξεως των 11 χιλιομέτρων.

Το εν λόγω παραλιακό μέτωπο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του έχει δημιουργηθεί από επιχώσεις. Τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια έχουν λάβει χώρα νεώτερες παρεμβάσεις από τη μεριά της θάλασσας για την υποδοχή διαφόρων χρήσεων όπως, αλιευτικών καταφυγίων, μαρίνας, χώρων στάθμευσης, υπαίθριων χώρων συνάθροισης κοινού, μονάδας βιολογικού καθαρισμού κ.τ.λ. Ωστόσο, η μεταξύ τους σχέση δεν έχει μελετηθεί ποτέ συνολικά και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ασυνέχειες μεταξύ αρκετών από τα σημεία ενδιαφέροντος. και σε πολλές περιπτώσεις δυσκολία πρόσβασης του κοινού σε αυτό. Οι οδοί (Εθνική οδός Χίου Καρδαμύλων, Λεωφόρος Αιγαίου), οι οποίες εκτείνονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, χωρίζουν τις περιοχές κατοικίας από την ακτή, ενώ σε αρκετά μεγάλο εύρος του παραλιακού μετώπου υπάρχει στενότητα χώρου με αποτέλεσμα να καθιστά ανέφικτη τη λειτουργία του ως υποδοχέα δραστηριοτήτων. Ωστόσο, οι δημότες σταδιακά την τελευταία δεκαετία αλλά και κατά την περίοδο της πανδημίας, περπατούν και αθλούνται κατά μήκος αυτού του παραλιακού μετώπου παρότι είναι γεγονός η στενότητα του χώρου και η επικινδυνότητα του εγχειρήματος,
Κύριος στόχος του δήμου Χίου και της δημοτικής αρχής είναι το παραλιακό μέτωπο να γίνει λειτουργικότερο, δίνοντας περισσότερο χώρο για περπάτημα και άθληση στους δημότες. Επί μέρους στόχοι είναι, η εξασφάλιση ασφαλών προσβάσεων σε αυτό, η δημιουργία πεζοπορικής και ποδηλατικής διαδρομής κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, η δημιουργία υπαίθριων καθιστικών, η ένταξη στο σχεδιασμό των υφιστάμενων πλαζ, η ανάδειξη των μνημείων που βρίσκονται εντός του, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη για τους κατοίκους και τη δημιουργία ενός θελκτικού πόλου για τους επισκέπτες.

 

«Με τη συμμετοχή σας στη διαβούλευση στηρίζετε το δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα που επιχειρεί ο δήμος μας. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά».

 

Σταμάτιος Κάρμαντζης - Δήμαρχος Χίου

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Κατάσταση: Σε διαβούλευση

Γ.Γ.Π.Π. - Οδηγίες προστασίας

Προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα

Διασταύρωση δρόμου με χείμαρρο

Ασφαλής θέρμανση - Προετοιμάσου

Ασφαλής θέρμανση - Προετοιμάσου

Δεν παίζουμε με τη φωτιά, γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας!

Οδηγίες προστασίας από σεισμό.

112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης.

112 ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ όπως αυτοί που αγαπάς! - Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ

Ενημερωτικό TV σποτ: Οδηγίες πρόληψης για να θωρακίσουμε το σπίτι μας έναντι πυρκαγιάς

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΣΒΑΚ

Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) Δήμου Χίου

Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ

Η Χίος τιμά το ’21: Από το ηρωικό παρελθόν στο ελπιδοφόρο μέλλον

Προειδοποιήσεις καιρού

Δημόσια Διαβούλευση - Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Χίου, από Δασκαλόπετρα έως Κοντάρι

Your Europe

Πινακοθήκη Δήμου Χίου

 

Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Νομικό Πρόσωπο

 

Καταθέτουμε ζητήματα που αφορούν τον Κάμπο της Χίου

dimosia diavoulefsi kampos

 

Αναζήτηση

diavgeia all logo

Comodo SSL