Απόφαση ΔΣ Δήμου Χίου για την πυρκαγιά της 18/8/2012

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση με κύριο θέμα την πυρκαγιά της 18/08/2012 κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

Αποφασίσθηκε η έγκριση τριών μελετών για την αποκατάσταση των πλέον ευαίσθητων περιοχών που ενδέχεται να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής η οποία δημιουργήθηκε γι’αυτό το σκοπό. Οι μελέτες αυτές θα συνταχθούν στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χίου-της Περιφερειακής Ενότητας Χίου- της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Ο στρατός έχει αναλάβει να στείλει εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικούς κ.λ.π.) έτσι ώστε να υλοποιηθεί ένα μέρος των μελετών με τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου.

Τα έργα που προβλέπεται να γίνουν μετά την ολοκλήρωση των μελετών -οι οποίες θα είναι έτοιμες εντός 15 ημερών- αφορούν την προστασία των οικισμών Λιθί-Βέσσα-Ελάτα- Ολύμπους-Αρμόλια-Πυργί και την κατασκευή ανασχετικών έργων σε αυτά.

Εκτός αυτού το Δ.Σ. αποφάσισε να κηρυχθεί το νησί πυρόπληκτο και επιπρόσθετα να μην γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης.

Επίσης αποφασίσθηκε η προμήθεια ζωοτροφών στους ποιμένες και στους μελισσοκόμους καθώς και η μέριμνα από πλευράς Δήμου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών αλλά και η αποζημίωση των πυρόπληκτων μέσω των ανταποκριτών του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ.

Τέλος ομόφωνα αποφασίσθηκε το άνοιγμα ειδικού φακέλου για την υπόθεση και να ξεκινήσει έρευνα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να αναζητηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά αλλά και οι ευθύνες- απ’ όπου αυτές προέρχονται- που οδήγησαν σ’ αυτή την καταστροφή.

Από το γραφείο τύπου