ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – EUROCLASSICA

Για 22η συνεχή χρονιά συνεχίζονται στην πατρίδα μας τα ετήσια παγκόσμια συνέδρια της Euroclassica (Ελ: ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ) και της Ομηρικής Ακαδημίας, υπό την αιγίδα του Εξοχοτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα συνέδρια αυτά αποσκοπούν στη μελέτη των ομηρικών επών, της ελληνικής γραμματείας, γλώσσας, Ιστορίας και πολιτισμού στη διαχρονική τους ροή, στην οικείωση των τρόπων ελληνικής ζωής και την εξακτίνωση των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Δήμος Χίου στηρίζει το θεσμό της EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, όπου στις 17/07/2017 στις 19:00 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου θα αποδώσει τιμητικά διπλώματα σε σημαντικές προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου καθώς σπουδάζουν τα Οµηρικά έπη και τα κλασικά γράµµατα, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισµό της Ελλάδας και μεταλλαμπαδεύουν όλα αυτά τα θεµέλια της πολιτιστικής μας κληρονοµιάς και κάνουν μοναδική την Ελλάδα μας σε ολόκληρο τον κόσµο.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, διδάκτορες, ερευνητές, φοιτητές, από όλον τον κόσμο. Όλοι αυτοί απερχόμενοι γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι σύνεδροι μελετούν τα ομηρικά έπη, την ελληνική γραμματεία, γλώσσα, Ιστορία, πολιτισμό στη διαχρονική τους ροή, οικειώνονται τον ελληνικό τρόπο ζωής, μαθαίνουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και σεμνύνονται λέγοντας «εμείς δεν ερχόμαστε εδώ ως Φιλέλληνες, αλλά ως Έλληνες» κατά τη ρήση του Ισοκράτους «Έλληνες καλούνται οι της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντες».

Το βράδυ της ίδιας μέρας (δηλ. 17/07/2018) στις 20:30 θα μεταβούμε στον ιστορικό χώρο της Δασκαλόπετρας για να παρακολουθήσουμε την ενδιαφέρουσα ομιλία της Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ κ. Αθηνάς Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη με τίτλο «Ο Όμηρος και η Δασκαλόπετρα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Βροντάδου» , η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την επανένωση του Βροντάδου και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα του Παραλίμνιου Γυμνασίου Κύπρου.

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 θα φθάσει το νησί μας Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστας Χαμπιαούρης , ο οποίος θα συμμετάσχει στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας. Ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς το βράδυ της ίδιας μέρας στις 20:15 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου θα του αποδώσει την τιμητική διάκριση του επίτιμου δημότη Χίου.  

Την ίδια μέρα θα αποδώσει τιμή και στη συμπατριώτισσά μας, διδάκτορα φιλολογίας κ. Μαρία-Ελευθερία Γιατράκου, η οποία έχει ολοκληρωτικά αφιερώσει την ψυχή και τη ζωή της τα τελευταία 22 χρόνια που ασχολείται με την οργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου, ώστε το νησί μας και γενέτειρα του μεγάλου επικού ποιητή να καθιερωθεί παγκόσµιο σηµείο αναφοράς για τις κλασσικές σπουδές.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού μας να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις του συνεδρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους. Παραθέτουμε το πρόγραμμα με τις ανακοινώσεις, τα μαθήματα, τις επισκέψεις και εκδηλώσεις με την ευχή να χαρούμε να επωφεληθούμε όλοι και από αυτό το συνέδριο και να συνευφρανθούμε ως πνευματικοί συνδαιτυμόνες, να διευρύνουμε το γνωστικό μας ορίζοντα και να αναζητήσουμε να μάθουμε περισσότερο σχετικά με τα θέματα του συνεδρίου.