Ανάπτυξη και Εκσυγχρονισμός του Υδροθεραπευτηρίου «Θέρμαι Αγιασμάτων»

Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, επισκέφθηκε το υδροθεραπευτήριο των Αγιασμάτων, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Βόρειας Χίου, Ματθαίο Φαφαλιό και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Μπελέγρη. Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί φέτος σε συνεργασία της ΔΗΚΕΧ με την Κοιν.Σ.Επ «Θέρμαι Αγιασμάτων», δίνοντας έναν εντελώς διαφορετικό τόνο λειτουργίας από τα προηγούμενα χρόνια.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις είναι αρκετές, αλλά οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές και κυρίως η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα έχουν ήδη αλλάξει την εικόνα του υδροθεραπευτηρίου.

Τον τελευταίο χρόνο, η επέκταση των ωρών λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την αισθητική αναβάθμιση του χώρου επέφεραν αύξηση της κίνησης κατά 50%. Η κίνηση, όμως, έχει αλλάξει θεαματικά, όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και σε ηλικίες των λουομένων, μιας και πλέον είναι πολλές οι οικογένειες και οι επισκέπτες που διαλέγουν να περάσουν κάποιες ημέρες στα αγιάσματα για να ζήσουν την εμπειρία των θερμών λουτρών.

Πέραν όμως αυτής της -υπό έκτακτες συνθήκες- λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου, ο Δήμος κατευθύνεται στην υποβολή προτάσεων σε αντίστοιχο Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για την προστασία της πηγής, τον βιολογικό καθαρισμό, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υδροθεραπευτηρίου, αλλά και για την αναγκαιότητα της προώθησης της πολεοδόμησης της περιοχής, ως βασικού μέσου ανάπτυξης με μέτρο και κανόνες.

Επίσης, μετά από αίτημα του Δημάρχου και την άμεση ανταπόκριση του ΟΤΕ, εγκρίθηκε η τοποθέτηση οπτικών ινών στα Αγιάσματα, ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί και αυτή η περιοχή.

Τέλος, τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την αναγνώριση της πηγής, η οποία θα επιτρέψει την επίσημη κατηγοριοποίηση των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας.