Απάντηση σε άρθρο του κ.Ξενάκη στις τοπικές εφημερίδες

Από τον έχοντα υπηρετήσει σε κορυφαίες διοικητικές και αυτοδιοικητικές θέσεις, κ. Γιάννη Ξενάκη, ανέμενα τα πέντε χρόνια προσωπικής του εμπειρίας να είναι αρκετά για να διαχωρίζει τις ευθύνες και κύρια να είναι σε θέση να προστατεύει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης από την υπόλοιπη υπό κατάρρευση κρατική μηχανή.

Στο πρόσφατο άρθρο του συγχέει, θέλω να πιστεύω όχι εσκεμμένα, τις λειτουργίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης με αυτές του κράτους, σε μια επιχείρηση αποδυνάμωσης αποκλειστικά της εικόνας της δημοτικής μηχανής, παράφορα άδικα.

Το άρθρο του κ. Ξενάκη φορτώνει κάθε νόσο της Χίου στο Δήμο, όταν γνωρίζει ότι από όσα αναφέρει ελάχιστα τον αφορούν. Βλέπει τα έργα να εκτελούνται μόνο προεκλογικά ή την καλοκαιρινή περίοδο, χρονικό σημείο κατά το οποίο απόλυτα φυσιολογικά αποδίδει ο προγραμματισμός υλοποίησης του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος. Έμμεσα αποδίδει στο Δήμο ευθύνες έλλειψης συντονισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών, σε ένα κράτος οπού η δεξιά του δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά του. Θα προτιμούσε άραγε ο Δήμος να μην ασφαλτοστρώνει το οδικό δίκτυο, περιμένοντας πότε θα δεήσει η κάθε κρατική υπηρεσία να εφαρμόσει τον δικό της προγραμματισμό; Αυτή είναι η πρόταση του στους συμπολίτες μας;

Μέμφεται τη δημοτική αρχή επειδή επιχειρεί να εισπράξει τα πρόστιμα από τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. κι εκεί αφήνει κατά μέρος τη γερμανική του νοοτροπία, γίνεται Έλληνας, σαν αυτούς που θέλουμε να προσπεράσουμε σαν κοινωνία. Αντί να επαινέσει τη δημοτική αρχή και το δημοτικό ταμείο για την επιμονή του στην είσπραξη των οφειλών, απ’ όπου κι αν προέρχονται, αμφισβητεί ως και τις απόλυτα νομότυπες διαδικασίες, όπως αυτές εφαρμόζονται.

Εκεί που ξεπερνά τον εαυτό του είναι όταν αποδίδει ευθύνες στη δημοτική αρχή για το λιμάνι των Μεστών και τα δίκτυα άρδευσης του φράγματος Κατράρη, όταν και ο πιο αδαείς αυτοδιοικητικά γνωρίζει ότι ,μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, για το Λιμάνι των Μεστών υπεύθυνη είναι η Γενική Γραμματεία Λιμένων και το Υπουργείο Οικονομικών . Όσον αφορά τις σωληνώσεις του Κατράρη και τις αιχμές που αφήνει κατά του Δήμου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και συνεχίζει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου της οποίας υπήρξε και υποψήφιο αιρετό μέλος! Τέτοια βοήθεια προσφέρει στην περιφερειακή παράταξη που ανήκει;

Αν η κατάληξη του κειμένου του, εκεί που αναζητεί οραματιστή αιρετό, νομίζει ότι στρώνει τριαντάφυλλα για το δικό του δρόμο, οφείλει να γνωρίζει ότι οι οραματιστές είναι προπαντός δίκαιοι στην κρίση τους.

Προσωπικά καλώ τον κ. Ξενάκη και τον κάθε συμπολίτη μας να κρίνει, ως έχει ευθύνη, το έργο της δημοτικής αρχής. Ας το επιχειρήσει με τη δέουσα δικαιοσύνη, όχι τόσο για μένα, όσο για τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακό προσωπικό, όσους καθημερινά δέχονται άδικες επιθέσεις από παντού χωρίς να μπορούν να αμυνθούν. Για αυτούς ο κ. Ξενάκης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στις αναφορές του.

Ο Δήμαρχος Χίου

Λαμπρινούδης Πολύδωρος