Απόκριες στη Χίο

thimiana6

ΘυμιανάΜεστά | Ολύμποι | Πιτιός | Ελάτα | Λιθί | Καρδάμυλα | Αγ. Γιώργης Συκούσης | Βολισσός | Νεχώρι | Πυργί | Νένητα | Καλαμωτή | Πισπιλούντα | Σιδηρούντα

 

Την περίοδο της Απόκριας πραγματοποιείται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας, του «μασκαρέματος» και της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από τις γιορτές της ρωμαϊκής εποχής και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν και τραγουδούσαν, προς τιμήν του θεού Διονύσου. Το καρναβάλι γινόταν με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος και ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.

Στο νησί της Χίου οι Αποκριές γιορτάζονται με διάφορες εκδηλώσεις στα χωριά, με κορύφωση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 22 Φεβρουαρίου 2015 και την Καθαρή Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015, στις οποίες σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να διασκεδάσετε μαζί μας!

Περισσότερες Τουριστικές Πληροφορίες για τη Χίο

 

Το έθιμο της Μόστρας στα Θυμιανά

Στα Θυμιανά της Χίου, την περίοδο της Αποκριάς και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2015, αναβιώνει το έθιμο της «Μόστρας». Οι ρίζες αυτού του εθίμου βρίσκονται στην εποχή του Μεσαίωνα. Η γιορτή ξεκινά από το βράδυ της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου, όπου νέοι του χωριού φοράνε παλιά ρούχα, καλύπτουν το πρόσωπο τους με μάσκες (τις μουτσουναριές) και κάνουν διάφορα κωμικά σκετς σκορπώντας το κέφι, το γέλιο και τη χαρά. Αυτοί είναι οι κουδουνάτοι. Την Κυριακή το πρωί στις 11, στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το ταλίμι, ένα χορό, που αναπαριστά τις μάχες των Χιωτών με τους πειρατές. Μετά το ταλίμι ακολουθεί ένας άλλος χορός, ο «δετός» όπου με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων – τουμπιά και παγιαύλια – οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους, σχηματίζουν ένα κύκλο και χορεύουν. Η γιορτή του καρναβαλιού ολοκληρώνεται με την καθιερωμένη παρέλαση σατυρικών θεμάτων με την συμμετοχή νέων του χωριού στις 12 το μεσημέρι και το γλέντι που ακολουθεί στην πλατεία του χωριού με μουσική.

 Θυμιανά thimiana8 thmiana9

thimiana1 thimiana2 thimiana3 thimiana4

 

Το έθιμο του Αγά

Το έθιμο του δικαστή Αγά, που έχει τις αρχές του στο 1830, δικάζει με γέλιο και σατυρικά στοιχεία «αθώους και ένοχους», αναβιώνει κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου 2015 στα Νοτιόχωρα: Μεστά, Ολύμποι, Πιτυός, Ελάτα και Λιθί, στην κεντρική πλατεία των χωριών, όπου οι περαστικοί θα δικαστούν, θα πληρώσουν συμβολικά το πρόστιμο που τους αναλογεί (κατατίθεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού) και θα χορέψουν στο παραδοσιακό γλέντι.

mesta1 mesta2 mesta3

 

Η κηδεία του Μακαρονά στα Καρδάμυλα – Αποκριάτικα Δρώμενα

Ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Καρδαμύλων οργανώνωει στην πλατεία Ανω Καρδαμύλων την Κυριακή της Αποκριάς (22 Φεβρουαρίου 2015) στις 12.00 μ.μ το καρναβάλι στα Καρδάμυλα.Πλήθος κόσμου και επισκεπτών παρακουλουθεί παρέλαση μεταμφιεσμένων τμημάτων, αναβίωση εθίμου του γάμου ή της “κηδείας του μακαρονά”, διαγωνισμός καλύτερης παρουσίας σε μεταμφίεση και χορό με χρηματικά βραβεία, γλέντι με ζωντανή μουσική μέχρι αργά το βράδυ και πάντα κερασμένο το παραδοσιακό μπουρέκι.

kardamila1 kardamila2 kardamila3 kardamila4

 

Αναπαράσταση κηδείας την Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, στον Αγ. Γεώργη Συκούση

Τα τελευταία χρόνια δυναμική εμφάνιση στα αποκριάτικα δρώμενα κάνει το χωριό Αγ. Γιώργης Συκούσης, με την αναπαράσταση της κηδείας, τελετή, που έχει τις ρίζες της «στα Διονύσια» της αρχαίας Ελλάδας. Οι κάτοικοι του χωριού συνοδεύουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία, ενώ κερνάνε μεζέδες και άφθονο κρασί με γέλια και πειράγματα.

P1010141 P1010160 P1010175 P1010127

 

Το έθιμο του Διπλού στη Βολισσό

Το έθιμο του Διπλού αναβιώνεται κάθε χρόνο στη Βολισσό από τον πολιτιστικό Σύλλογο της Βολισσού. Την τελευταιά Κυριακή της Αποκριάς, στις 22 Φεβρουαρίου 2015, νέοι του χωριού τραγουδάνε στην πλατεία και χορεύουν στους ρυθμούς του Βολισσιανού χορού, του Διπλού. Στην πλατεία του χωριού ακολουθεί γλέντι, ενώ στους καλεσμένους προσφέρονται τοπικά προϊόντα.

volissos1 volissos2

 

Νεχώρι

Παραδοσιακός Γάμος και γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό, στο Νεχώρι την Κυριακή της Αποκριάς, 22 Φεβρουαρίου 2015.

nexori1 nexori2 nexori3

 

Πυργί

Καρκαλούσες (χορός διπλός) στην πλατεία Πυργίου το Σάββατο 1η Μαρτίου και την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς, 22 Φεβρουαρίου 2015.

 

Νένητα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή της Αποκριάς 22 Φεβρουαρίου 2015 και την Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015.

 

Καλαμωτή

Την Καθαρή Δευτέρα 23/02/2015 στις 12:00 το μεσημέρι στην Πάνω Πλάτσα Καλαμωτής θα γίνει παραδοσιακό Αποκριάτικο πανηγύρι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά εδέσματα από τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής.

 

Πισπιλούντα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή της Αποκριάς 22 Φεβρουαρίου 2015.

 

Σιδηρούντα

Ο Σύλλογος Σιδηρούντας αναβιώνει το έθιμο του αποκριάτικο γάμου το πρωί της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου 2015 και την Καθαρή Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 το πρωί οι γυναίκες του χωριού χορεύουν το Δετό χορό σε όλα τα σοκάκια του χωριού.

sidirounta1 sidirounta2

 

Δήμος Χίου – Τμήμα Τουρισμού

Κανάρη 18, ΤΚ 82100, Χίος

τηλ.: 22710 44344 – email: tourismos@chios.gov.gr