Α’ Βραβείο Διαγωνισμού: “Στεγασμένος Χώρος παραμονής οδηγών και επιβατών Ταξί στην πόλη της Χίου”

1ο Βραβείο

Α’ Βραβείο – Κωδικός συμμετοχής: 00102007GG

Ομάδα Μελέτης: Φιλία Γλύκα – Δανάη Γεωργούλη

1η Πινακίδα

2η Πινακίδα

3η Πινακίδα

Η Πρόταση…


A. Στοιχεία Περιγραφής Συνολικής Πρότασης
Α1. Συνθετικές Αρχές

Κεντρική ιδέα της πρότασης είναι η ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της περιοχής μελέτης μέσα από μία κατασκευή που ταυτόχρονα ανασυστήνει την έννοια του δημόσιου χώρου.
Η στρατηγική της θέση, η άμεση επαφή με την κεντρική πλατεία και το λιμάνι και η ιδιότυπη ιστορική ένταση, διαμορφώνουν ένα εργαλείο παραγωγής διακριτών ενοτήτων, η συναρμογή των οποίων αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή και την αποδίδει με ουσιαστικό τρόπο στο χρήστη. Ο προκύπτων χώρος καλύπτει τη λειτουργική ανάγκη για στέγαση, αλλά δρα συγχρόνως και ως σημείο κοινωνικής συνεύρεσης και ενημέρωσης.

Α2. Χαρακτήρας της περιοχής μελέτης

Χωροθετημένη σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο της πόλης, η περιοχή μελέτης φέρει μια σειρά ιδιότυπων στοιχείων που την καθιστούν σημαίνοντα Τόπο. Η άμεση γειτνίαση με την είσοδο του Κάστρου της Χίου, το Βυζαντινό Μουσείο, την κρήνη Αβδούλ Χαμήτ και το διατηρητέο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η εύκολη πρόσβαση από τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να αποτελέσει η προτεινόμενη επέμβαση ένα τοπόσημο για την πόλη.