ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ (ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΧΙΟΥ)

     Εγκρίθηκε η πρόταση για χρηματοδότηση του έργου της βελτίωσης και αναβάθμισης του κτηρίου, όπου στεγάζεται το Λιμεναρχείο Χίου και το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Χίου, που είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων Στρατηγικού Χαρακτήρα Interreg «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020». Η πρόταση προετοιμάστηκε και υποβλήθηκε από ένα ισχυρό εταιρικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χίου, και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του Λιμεναρχείου Χίου, το οποίο αναβαθμίζεται σημαντικά  και μετατρέπεται σε ένα καινοτόμο κτήριο μηδενικής κατανάλωσης.

     Κύριος στόχος του έργου είναι η αύξηση εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτήρια για την δημιουργία των πρώτων Πρότυπων Ευφυών Κτηρίων Μηδενικής Κατανάλωσης, καθώς και η προώθηση ενός συνολικά οικολογικού χαρακτήρα δημόσιων κτηρίων, επιδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο τους και διευκολύνοντας την μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε τομέα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα. Η τοποθέτηση εξοπλισμού μέτρησης με δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που παρακολουθεί την ενεργειακή κατάσταση κτηρίου σε πραγματικό χρόνο, πρόκειται να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου απομακρυσμένου ελέγχου δημόσιων κτηρίων και τα εντάσσει στην κατηγορία Ευφυών Κτηρίων.

     Στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου προβλέπεται να κατασκευαστεί αυτόνομος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αυτό, όπως και οι αυτοματισμοί διαχείρισης της ενέργειας του κτηρίου, θα συνεργάζεται απόλυτα με τα συστήματα που θα υποστηρίζουν τον αυτόνομο σταθμό φόρτισης.

     Ο Δήμος Χίου αποκτά μια νέα τεχνογνωσία, που μπορεί να εφαρμόσει και σε άλλα κτήρια στο μέλλον. Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς δήλωσε ότι: «Το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης βασικών υποδομών του νησιού μας, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο, περνάει μέσα από ισχυρές συνεργασίες και σκληρή δουλειά. Σήμερα εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου της Χίου για ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Λιμεναρχείου και μετατροπή του σε ένα πρωτοποριακό, “έξυπνο” κτήριο, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο Δήμος της Χίου επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά την έγκριση Προγράμματος Στρατηγικού Χαρακτήρα στο Interreg «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», προσφέρει στην πράξη στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εργασίας, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει σε ένα συμβολικό σημείο του νησιού την κατεύθυνση της Χιώτικης κοινωνίας προς ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον. Οφείλονται συγχαρητήρια στα στελέχη του Δήμου Χίου, του Λιμενικού Ταμείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασφαλώς σε όλους τους ανθρώπους της μεγάλης ομάδας του “Αυτονομώ”, από την Ελλάδα και την Κύπρο, για την σημαντική αυτή επιτυχία!»