Δελτίο Τύπου για την ασφάλεια των μαθητικών δρομολογών

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη για την ασφάλεια των μαθητικών δρομολογίων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι απόψεις και οι προτάσεις που ακούστηκαν, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και όλοι συνέκλιναν: ότι η ασφάλεια των μαθητών είναι μία υποχρέωση αδιαπραγμάτευτη.

Οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιτυχή μετακίνηση είναι πολλοί, έχοντας ο καθένας τον συντελεστή δυσκολίας του. Αυτοί που αφορούν τα μέσα μετακίνησης μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες διαβεβαίωσαν το αξιόπλοο των λεωφορείων. Το οδικό δίκτυο κατά γενική ομολογία, λόγω των έργων που πραγματοποιούνται, πρόκειται να βελτιωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι οικονομικές οφειλές προς τα ΚΤΕΛ όμως αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι, ελλοχεύοντας τον κίνδυνο πολλαπλώς, για την ασφάλεια της μετακίνησης των μαθητών. Πρώτα από όλα μη επιτρέποντας την ανανέωση του στόλου, είτε με τα απαραίτητα ανταλλακτικά είτε με την αντικατάσταση αυτών. Αυτονόητο είναι επίσης, το πόσο επηρεάζεται η ψυχική κατάσταση των οδηγών, που μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο παράγοντας λοιπόν άνθρωπος, αποτελεί ίσως τον πιο ευμετάβλητο συντελεστή, από τον οδηγό έως τους μαθητές. Η απάντηση τουλάχιστον για τους μαθητές είναι η συνεχής εκπαίδευση στα θέματα της οδικής συμπεριφοράς, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο όμως συμπέρασμα από αυτήν τη σύσκεψη ήταν, ότι πρέπει να δράσουν όλοι οι φορείς, ταχύτατα και αποτελεσματικά, συνεργαζόμενοι για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Νύκτας Νικόλαος

Πρόεδρος ΔΕΠ