Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις του Κου Μουσουρούλη

Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μουσουρούλη στην έδρα του Υπουργείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και των δηλώσεων του σχετικά με τις λιμενικές υποδομές και τη δυνατότητα κατασκευής νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, ως Δήμος Χίου αισθανόμαστε αγανάκτηση και απογοήτευση, εάν όντως αληθεύουν οι θέσεις του Υπουργού ότι «κανένα νέο λιμάνι δεν μπορεί να γίνει μόνο από δημόσιους πόρους».

Ο κ. Υπουργός ευρισκόμενος στο Β. Αιγαίο, στην πλέον ακριτική και ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας, αν μη τι άλλο, δεν επιτρέπεται να διατυπώνει τέτοιες απόψεις.

Είναι καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας, σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας, η κατασκευή λιμενικών έργων σ’ αυτή την απομονωμένη γωνιά της Ελλάδας.

Αλήθεια είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι θα βρεθούν ως δια μαγείας ιδιώτες επενδυτές στα νησιά μας, οι οποίοι θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην κατασκευή λιμανιών, όταν το κόστος αυτής της χρηματοδότησης είναι δύσκολο να αποσβεστεί;

Δεν γνωρίζουμε τι επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες στα νησιά μας είναι διαφορετικές, απαιτούνται ειδικές πολιτικές, ειδική στήριξη και είναι χρέος της Πολιτείας να παρέμβει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση οι έννοιες της νησιωτικότητας και της νησιωτικής πολιτικής είναι λέξεις κενές περιεχομένου για το ακριτικό μας νησί και γενικότερα για το Βόρειο Αιγαίο.

Από το γραφείο τύπου