ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ

 

Ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και με την συμβολή του Επιμελητήριο Χίου και του Λιμενικού Ταμείου Δ. Χίου, διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα “Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία και Μεταφορικό Ισοδύναμο”, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας κεντρικό θέμα ήταν η «ακτοπλοΐα». Αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο αυτής και ο τρόπος λειτουργίας των ακτοπλοϊκών εταιριών. Σημαντική αναφορά έγινε στο λιμάνι των Μεστών. Αποσαφηνίσθηκε ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης καθώς και οι οικονομικές συνέπειες που θα έχει η μετακίνηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης που θα αποφασιστεί έπειτα από δημόσιο διάλογο. Τέλος επισημάνθηκε ότι προχωρούν οι μελέτες χερσαίων εγκαταστάσεων για την πλήρη εφαρμογή του ISPS και για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο, ένα πάγιο αίτημα των νησιών εδώ και δεκαετίες. Επισημάνθηκε ότι για να στεφθεί με επιτυχία μία τέτοια προσπάθεια, απαιτείται διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων και στρατηγική ευθυγράμμιση προς τον κοινό στόχο, ώστε να μην οδηγούμαστε σε αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Τέλος τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου όχι μόνο στις ακτοπλοϊκές αλλά και στις αεροπορικές μεταφορές.

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ