Δελτίο Τύπου και απάντηση σε δημοσίευμα

Μετά το τέλος του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και εν αναμονή των συμπερασμάτων, τα οποία θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν, σε βάθος χρόνου, στην αποκατάσταση των υποδομών, του περιβάλλοντος, των καλλιεργειών κ.λ.π. στις πληγείσες περιοχές, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαιτέρως το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Όσον δε αφορά το θέμα των άμεσων παρεμβάσεων για την πρόληψη των προβλημάτων, που θα προκύψουν σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, ο Δήμος Χίου, με τις πρωτοβουλίες που έλαβε και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, προχωρά στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων.

Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε, με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συντονιστικό όργανο, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Χίου.

Σεβόμαστε τις γνώμες και απόψεις των φορέων, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εμπειρία και τεχνογνωσία δεκάδων Χιωτών επιστημόνων, που ανέλαβαν να συντάξουν τις μελέτες για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, που θα μπορούσαν να προκληθούν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας σας αναφέρεσθε σε παραλείψεις και αστοχίες στο σχεδιασμό γενικά και αόριστα, θεωρούμε δε ότι μια γενικόλογη διατύπωση δεν βοηθά τον κοινό σκοπό.

Αν υπάρχουν αστοχίες, παρακαλούμε να εξειδικεύσετε και να κατονομάσετε, δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, παραλείψεις για τη Χίο έχουν διαφανεί από την κεντρική διοίκηση, η οποία, αν εξαιρέσουμε την ενίσχυση με 350.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες ανάγκες για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Από το γραφείο τύπου