ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με σημερινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γνωστοποιήθηκε το ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή των υποψηφίων σεισμόπληκτων μαθητών των νησιών Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.
Ήταν αποτέλεσμα μιας έγκαιρης παρέμβασης που έγινε και από το Δήμο της Χίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για δίκαιη και ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων μαθητών μας, μετά το μεγάλο σεισμό και την αναβολή των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Με λύπη, όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια απλή πρακτική εφαρμογή αυτής της ρύθμισης συναντάμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών της Χίου.
Παραδείγματος χάρη στην Ιατρική Αθηνών ανοίγουν 2 ή 3 νέες θέσεις για τα παιδιά όλων των νησιών. Ένας μαθητής από τη Λέσβο γράφοντας 15.800 μόρια πολλαπλασιάζοντας το με το συντελεστή 1,2 έχει πλέον 18.960 μόρια για τις συγκεκριμένες θέσεις ξεπερνώντας κατά πολύ ένα παιδί από τη Χίο που έχει γράψει 18.500 μόρια και δεν δικαιούται καμία προσαύξηση στη μοριοδότησή του.
Φυσικά, δεν ασκούμε κριτική στον συντελεστή που δόθηκε στην πληγείσα περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, που δικαίως πριμοδοτήθηκε παραπάνω, γιατί όντως έζησε τις καταστροφικές συνέπειες του μεγάλου αυτού σεισμού.
Για τα υπόλοιπα όμως παιδιά Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών εφόσον επιλέχθηκε κοινή ποσόστωση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής στον υπολογισμό των μορίων τους για την εισαγωγή τους, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία τους ήταν παρόμοιες.
Αν η ρύθμιση παραμείνει έτσι, δυστυχώς θα αφορά περισσότερο τη Λέσβο και πολύ λιγότερο τη Χίο, ενώ θα δίνεται ο πρώτος λόγος στη Λέσβο, οδηγώντας τα παιδιά της Χίου σε όποια θέση έχει απομείνει.