Δελτίο Τύπου σχετικά με το περιστατικό κράτησης για έλεγχο τουρκικού πλοίου

Ο Δήμος Χίου, απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σχετικά με περιστατικό κράτησης για έλεγχο τουρκικού πλοίου, που εκτελεί δρομολόγια ÇEŞME-ΧΙΟΥ, θα ήθελε να εκθέσει τα ακόλουθα, ως προς τη διευκρίνιση των πραγματικών περιστατικών, για την πλήρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού:

Στις 21.03 πραγματοποιήθηκε τακτικός έλεγχος στο πλοίο Çeşme Express, όπου διαπιστώθηκε σειρά ελλείψεων, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και της ναυσιπλοΐας. Ο εν λόγω έλεγχος είχε προαναγγελθεί στον κυβερνήτη του σκάφους, δεδομένου ότι σε προηγούμενη μετάβαση του πλοίου στη Χίο (Οκτώβριος 2011) είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις και είχε ζητηθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία η επιστροφή του πλοίου χωρίς επιβάτες, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έγινε η διόρθωση των ελλείψεων και η αποκατάσταση των προβλημάτων. Αντ’ αυτού η πλοιοκτήτρια εταιρεία αποφάσισε η μετάβαση του πλοίου στις 21.03 στη Χίο να γίνει με επιβάτες.

Η επιστροφή των ανωτέρω επιβατών από την Χίο στο Τσεσμέ έγινε άμεσα με πλοίο που ναυλώθηκε ειδικά από τον Δήμο Χίου, προκειμένου να μην υπάρξει ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Από πλευράς του Δήμου Χίου θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο έλεγχος στα πλοία, που προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια, γίνεται βάσει των εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών χωρίς διακρίσεις. Σ αυτό το πλαίσιο, είχαν ελεγχθεί όλα τα πλοία της γραμμής Τσεσμέ-Χίου χωρίς εξαιρέσεις.

Η ασφάλεια των επιβατών και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα διέπεται από ορισμένους κανονισμούς η εφαρμογή των οποίων δεν πρέπει να συγχέεται με την ομαλή επικοινωνία, την ανταλλαγή επισκέψεων και την τουριστική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίθετα η ασφαλής διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων από πλοία, που εφαρμόζουν τα διεθνή πρότυπα, εγγυάται την ελεύθερη και ακώλυτη διακίνησή τους μεταξύ των δύο χωρών, κατεύθυνση στην οποία είμαστε αφοσιωμένοι και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προσέλκυση των επισκεπτών στο νησί μας.

Από το γραφείο τύπου