Ένα «καλώς ορίσατε» στη «Χιακή Συμπολιτεία»

Χίος 23/12/2013

Η ενεργοποίηση νέων συνδημοτών στα κοινά είναι ευπρόσδεκτη από το συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Χίο μας». Οι διεργασίες για τη μετατροπή σε δημοτική παράταξη της «Χιακής Συμπολιτείας» ευχόμαστε ολόθερμα να ευοδωθούν.

Από τα πρώτα δείγματα γραφής, ωστόσο, διακρίνεται μια κακόβουλη επιχείρηση των εμπνευστών της, στην πλειοψηφία τους προσώπων που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους κάθε φορά για τα δημοτικά θέματα μόλις λίγο πριν τις εκλογές, που παρασύρει και τους νέους συμμετέχοντες.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι νέα παιδιά ασπάζονται με τόση ευκολία πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, υπεύθυνες για την υπονόμευση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Το δικό μου «καλώς ορίσατε» συνοδεύεται από την εκδήλωση της επιθυμίας η όποια αντιπαράθεση να βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα, να εγκαταλείψει τα τσιτάτα και την ανέξοδη λάσπη, στοιχεία – δηλητήριο στο διάλογο και την κοινωνική συμβίωση. Ζούμε σε ένα πολύ μικρό τόπο για να τον ποτίζουμε με ατεκμηρίωτες και κακόβουλες κατηγορίες.

Είστε ελεύθεροι να έχετε και να εκφράζετε κάθε διαφορετική άποψη για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου. Διαπιστώσεις σας όμως, όπως αυτές εκφράστηκαν στο πρώτο επίσημο κείμενο σας, ότι η σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί μόρφωμα της ιδιοτέλειας, συμπεριφέρεται με αδιαφάνεια και κυρίως συναλλαγή, κρίνω ότι θίγουν και εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου στη δημοτική αρχή και εμμέσως το υπηρεσιακό προσωπικό που εφαρμόζει τις αποφάσεις.

Σας ζητώ λοιπόν ευθέως να κατονομάσετε περιστατικά ιδιοτελούς και αδιαφανούς συμπεριφοράς και συναλλαγών, δημόσια να τα στοιχειοθετήσετε, για να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για το Δήμο και το νησί. Η δημόσια διαλεκτική είναι απαραίτητη. Νοιώθω όμως τη μέγιστη ευθύνη να προασπίσω τους όρους της. Να μην επιτρέψω σε κανέναν, όποια σκοπιμότητα κι αν εξυπηρετεί το όψιμο ενδιαφέρον του, να γίνεται σπορέας διαβολής και συκοφαντιών έναντι όσων ασχολούνται πιστά επί χρόνια με την Αυτοδιοίκηση, δεν είναι περαστικοί από το μετερίζι όταν δουν να στήνεται κάλπη. Περιμένω τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών σας για να καθορίσω κι εγώ την περεταίρω στάση μου.

Και μια τελευταία επισήμανση: έχουμε πετύχει στο Δήμο να αφήσουμε τις επιδιώξεις της κεντρικής πολιτικής έξω από τα δικά μας τοπικά θέματα. Εκτιμήστε κάπως καλύτερα τι σημαίνει μια αντίθετη πλεύση.

Πολύδωρος Λαμπρινούδης

Δήμαρχος Χίου