Επαφές του Δημάρχου της Χίου με Φορείς και Παράγοντες στην Αθήνα για τα Προβλήματα του Νησιού

Πληθώρα επαφών και συζητήσεων είχε ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, με φορείς και παράγοντες στην Αθήνα, την Πέμπτη το πρωί. Συγκεκριμένα είχε εκτεταμένες συζητήσεις με:

· Τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους κατά τους χειμερινούς μήνες. Ζήτησε επίσης τη διασφάλιση της αγροτικής και εργασιακής οικονομίας, με την υιοθέτηση ενεργειών για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα των χωριών και των πληγεισών περιοχών, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Συζητήθηκαν επίσης εκ νέου τα ζητήματα των άμεσων επεμβάσεων που απαιτούνται από το υπουργείο σε θέματα αιγιαλού και παραλίας (παλαιών προσχώσεων Δήμων), εφιστώντας την ανάγκη για άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα των περιοχών, όπως το έχει θέσει και σε παλαιότερη συνάντησή του με τον κο Υφυπουργό. Ο Δήμαρχος, τέλος, έθεσε την αναγκαιότητα να γίνονται άμεσες επεμβάσεις σε ιδιοκτησίες που είναι ακαθάριστες και ακαλλιέργητες, με τον Υπουργό να είναι σύμφωνος με την ανάγκη επεξεργασίας των νομοθετικών ρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

· Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, υπό τον οποίο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής, Κώστα Αδαμίδη και του Προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργου Τούμπου. Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και έλαβε χώρα με βάση το κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν ο Δήμος Χίου, η Περιφέρεια και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με το υπουργείο να ζητά να συμπεριλάβει τις προτάσεις. Ο Δήμαρχος, τέλος, έθεσε ξανά την ανάγκη υπέρβασης των εμποδίων στην εκτέλεση του έργου του φράγματος Κόρης – Γεφύρι, το οποίο θα ανακουφίσει τα ζητήματα υδροδότησης του νησιού.

Και τέλος:

· Τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, στον οποίο τόνισε την αναγκαιότητα της προστασίας της περιοχής της νότιας Χίου, ώστε να συγκεραστούν σε μια ενιαία αντιμετώπιση τα ζητήματα επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών, όπως τα βιώνει διαχρονικά ο κάτοικος αυτών των περιοχών. Ο Υπουργός, δεχόμενος την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση και επίλυση του θέματος, ανέφερε ότι, κατά την επίσκεψή του στη Χίο στο τέλος Αυγούστου, θα τεθούν στέρεες βάσεις για αυτά τα ζητήματα, συμφωνώντας με την άποψη του Δημάρχου ότι μόνο οι πολιτικές ολοκληρωμένης προστασίας μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση αυτών των θεμάτων.