Επιστολή Δημάρχου Χίου για την παραχώρηση του λιμανιού της Χίου σε ιδιώτες

Προς:

1 Υπουργείο Οικονομικών

Γραφείο Υπουργού,

κ. Στουρνάρα Γιάννη

2.Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Γραφείο Υπουργού,

κ.Μουσουρούλη Κώστα

Κοιν:

3. Βουλευτή Χίου, κ.Τριαντάφυλλο

4. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

5.Μ.Μ.Ε.

Θέμα: Άστοχη και απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργείου για παραχώρηση του λιμανιού της Χίου σε ιδιώτες.

Ο Δήμος Χίου καταγγέλλει την παραχώρηση, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, του λιμανιού της Χίου σε ιδιώτες. Το λιμάνι της Χίου, από τη στιγμή που είναι ενσωματωμένο στον αστικό ιστό της πόλης, καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της πόλης μας , η εκχώρησή του όμως σε ιδιώτες θα δημιουργήσει αποικιοκρατικές συνθήκες.

Κύριοι Υπουργοί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ίσως εκ παραδρομής αναφέρετε το λιμάνι της Χίου και ίσως εννοείτε την μαρίνα του Νοσοκομείου. Αν πράγματι όμως το ελληνικό κράτος επιθυμεί να επενδύσει στη Χίο, σε έργα ανάπτυξης, μπορεί μέσω της διαδικασίας του ΣΔΙΤ να εκχωρηθεί η κατασκευή του νέου λιμανιού έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί στην περιοχή Κοντάρι, μία μελέτη η οποία έχει κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Το λιμάνι της Χίου είναι διαδημοτικό, η διαχείρισή του ανήκει στους δημότες του νησιού μας και όπως αναφέραμε και πιο πάνω επειδή αποτελεί το κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νησιού μας δεν θα βάλουμε ξένους, αμφίβολους διαχειριστές στο νησί μας που μόνο στόχο θα έχουν να εκμεταλλευτούν τα έσοδα του λιμανιού και των καταστημάτων της παραλίας.

Ανάλογα με τις εξελίξεις και επειδή η όλη ιστορία μοιάζει με ανέκδοτο, ο Δήμος Χίου, θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και εφόσον δεν διευκρινιστούν όσα προαναφέραμε θα προχωρήσουμε ακόμη και σε ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η Χίος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, το λιμάνι που δέχτηκε τους απελευθερωτές να εκχωρείται σε αμφιλεγόμενους ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος Χίου

Λαμπρινούδης Πολύδωρος