Επιστολή Δημάρχου Χίου προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά

Χίος, 19. 09. 2013

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Προς μεγάλη μας λύπη, πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι από τις υποψήφιες πόλεις για την Έκθεση EXPO 2020, η χώρα μας προτίθεται να υποστηρίξει το Ντουμπάι και όχι τη Σμύρνη.

Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομική δυσπραγία έχει πλήξει ιδιαίτερα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Σημαντικό αντιστάθμισμα στη χρόνια αυτή κατάσταση, αποτελεί η ανάπτυξη στενών εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας. Τις σχέσεις αυτές, με πολύ μόχθο και συνέπεια χτίζουν εδώ και χρόνια οι τοπικοί φορείς Αυτοδιοίκησης, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

Είναι, δε, σχέσεις αμφίδρομες και βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση από τους αντίστοιχους φορείς της γειτονικής Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι στο Επιμελητήριο Σμύρνης – και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Προέδρου του Εκρέμ Ντεμιρτάζ – τα νησιά μας έβρισκαν έως τώρα ζεστή υποδοχή και υποδειγματική δραστηριοποίηση σε θέματα τουρισμού και εμπορίου.

Ως εκ τούτου, μία ενδεχόμενη άρνηση στήριξης της υποψηφιότητας της Σμύρνης, τορπιλίζει τις άριστες σχέσεις καλής γειτονίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα ολέθρια για τον Τουρισμό, που αποτελεί και την κύρια πηγή τόνωσης της τοπικής αγοράς.

Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών αναμένουν κινήσεις που θα στηρίξουν τις προσπάθειές τους, ενώ παράλληλα αδυνατούν να κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχει μία ενδεχόμενη στήριξη προς το Ντουμπάι. Κεντρικό αίτημα όλων είναι ο σεβασμός προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου και η έμπρακτη απόδειξή του.

Ως Δήμαρχος Χίου και ως Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, σας μεταφέρω το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αγωνιά και παρακαλώ όπως το λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας, πριν από οποιαδήποτε απόφασή σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία χρειαστεί.

Με εκτίμηση

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Δήμαρχος Χίου

& Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ