Επιστολή Δημάρχου Χίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως Δήμαρχος Χίου σας ενημερώνω για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί μας όσον αφορά την αεροπλοϊκή σύνδεσή του με την πρωτεύουσα, καθώς και με επιμέρους προορισμούς.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί με την από 14-08-2012 επιστολή μου, η αεροπορική σύνδεση της Χίου με την Αθήνα έχει καταστεί εντελώς προβληματική, εξαιτίας των εξαιρετικά μειωμένων δρομολογίων, καθώς και των εξωφρενικά υψηλών αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι επιπτώσεις είναι προφανείς τόσο για τον απλό πολίτη – κάτοικο ακριτικού νησιού που βλέπει να καθίσταται απαγορευτική η πρόσβασή του στην Αθήνα, όσο και για τον τομέα του Τουρισμού, αφού η Χίος μετατρέπεται σε μη ελκυστικό προορισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει στην παρούσα οικονομική ύφεση που διανύουμε.

Οφείλω επίσης να σας μεταφέρω το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, που αγανακτισμένη βιώνει έναν άνευ προηγουμένου αποκλεισμό, ακόμη και όσον αφορά τη στοιχειώδη σύνδεσή του με την πρωτεύουσα.

Για τους ανωτέρω λόγους, ο Δήμος Χίου συγκάλεσε σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς και λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος το θέμα παραπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις παραμέτρους έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες σας κοινοποιώ με το επισυναπτόμενο Απόσπασμα Πρακτικού.

Κατόπιν τούτων, σας παρακαλώ να ορίσετε άμεσα συνάντηση, κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα φλέγοντα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Όπως κι εσείς αντιλαμβάνεστε καλύτερα ως αρμόδιος Υπουργός, η Χίος ως ακριτικό νησί και δη μετά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Με εκτίμηση

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Δήμαρχος Χίου