Επιστολή Δημάρχου Χίου προς Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Προς: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Γεν. Γραμμ. Λιμένων &Λιμενικής Πολιτικής

κ. Μουτζούρη Κων/νο

Κοιν: 1) Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη Κ.

2) Περιφερειέρχη Βορείου Αιγαίου, κ.Γιακαλή Α.

Την υστέρηση σε βασικές λιμενικές υποδομές της Χίου την αποδέχονται όλοι. Γίνεται δε εμφανέστατη στους χρήστες των λιμανιών, ιδιαίτερα όσο η επιβατική κίνηση από Τουρκία πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο και τα πρώτα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το νησί μας, υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.

Η κυβερνητική βούληση στήριξης της κρουαζιέρας διατυπώθηκε πρόσφατα στη Χίο από υψηλόβαθμο κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς και βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την τοπική μας κοινωνία. Κάποια στιγμή, βέβαια, είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο για τη χρήση ποιών λιμενικών υποδομών αναφερόμαστε.

Όπως σας είναι γνωστό, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει εκπονήσει, με υψηλό για την ίδια κόστος, πλήρη φάκελο μελετών για την κατασκευή νέου κεντρικού λιμένα. Ωστόσο σε τακτά χρονικά διαστήματα η κοινή γνώμη της Χίου γίνεται αποδέκτης αντικρουόμενων απόψεων υπηρεσιακών ή πολιτικών στελεχών, χωρίς κανένας να αποσαφηνίζει με ακρίβεια ποιος είναι τελικά ο στόχος.

Από σειρά δημοσιευμάτων παρατηρώ το προσωπικό σας ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στις λιμενικές υποδομές της γειτονικής Λέσβου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν εκπορεύονται από τη συνήθη πολιτική τακτική το κάθε πολιτικό πρόσωπο να φροντίζει πρώτα τα του εκλογικού οίκου του. Είμαι βέβαιος ότι η επιστημονική σας κατάρτιση σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με μια πιο διευρυμένη περιφερειακή και αιγιακή συνείδηση.

Για το λόγο αυτό σας ζητώ άμεσα η Γενική Γραμματεία Λιμένων να προκαλέσει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με την ευθύνη χρηματοδότησης και ένταξης της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών της Χίου σύσκεψη, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως και καθαρά αν συνεχίζει να υφίσταται πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του νέου κεντρικού λιμένα της Χίου. Σ’ αυτήν εννοείται ότι επιθυμία μας είναι να κληθεί και να εκφράσει άποψη και ο Δήμος της Χίου.

Κύριε γενικέ,

Σχεδόν τρία χρόνια τώρα ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας της Χίου, ικανό να αλλάξει κι όλη τη μορφή της πρωτεύουσας, παραπέμπεται διαρκώς με αόριστες και ασαφείς απαντήσεις. Προσδοκούμε από εσάς να αντιληφθείτε την ανάγκη, αν μη τι άλλο, να ξεκαθαρίσει η θέση της Πολιτείας, για να προχωρήσει ανεμπόδιστα ο όποιος μελλοντικός σχεδιασμός μας και να αναλάβετε κεντρικό συντονιστικό ρόλο.

Ο Δήμαρχος Χίου

Πολύδωρος Λαμπρινούδης