Δελτίο Τύπου: Επιστολή στον ΑΝΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο για το πιλοτικό πρόγραμμα για τη VISA στα νησιά

Επιστολή στον ΑΝΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο για το πιλοτικό πρόγραμμα για τη VISA στα νησιά

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς απέστειλε σήμερα από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γεώργιο Γεωργούλη επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για το ζήτημα που έχει προκύψει με το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αγαίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιχειρηματική κοινότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχει καίρια πληγεί τα τελευταία χρόνια, καθώς στα προβλήματα της παρατεταμένης εθνικής οικονομικής κρίσης προστέθηκαν οι βλαπτικές συνέπειες των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας.
Εσχάτως η αυξανόμενη ένταση με τη γειτονική χώρα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγων στις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης.

Από το 2012 έως το 2016 εφαρμόστηκε με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζα (gate Visa Schengen) στις πύλες εισόδου των νησιών για υπηκόους τρίτων χωρών όπως είναι και η Τουρκία που έρχονταν για τουρισμό. Η μη επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος μετά την 30η Οκτωβρίου 2016 θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα για τον Τουρισμό των νησιών σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι τουριστικές ροές από Ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Σας ζητούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να μην προστεθεί ακόμη ένα πρόβλημα στο νησιωτικό επιχειρηματικό ιστό.