Επιστολή Μάρκου Μενή σχετικά με το λιμάνι

Με αφορμή τη Συνέντευξη του Δημάρχου Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη και το άρθρο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Γανιάρη, θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις μου ειλικρινά και καλοπροαίρετα, γιατί διαβάζοντας τις απόψεις κρίσεως τόσο του Τύπου όσο και αρκετών αιρετών και μη, καταλαβαίνει κανείς γιατί τούτος εδώ ο τόπος δε πάει ένα βήμα μπρος.

Συγκεκριμένα ο κ. Γανιάρης αναφέρει τις ελλείψεις που η Εγνατία Α.Ε. ανακάλυψε δύο χρόνια αφότου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου είχε αποστείλει τη μελέτη στο Υπουργείο Μεταφορών, με αιτιάσεις που αν δε προκαλούν λύπη τουλάχιστον υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Και το ερώτημα είναι ποιος πρέπει να πάρει αυτές τις εγκρίσεις. Γιατί η Εγνατία δε τις ζητάει, γιατί η Περιφέρεια εδώ και 1,5 χρόνο που ασκεί την εξουσία δε τις εκδίδει.

Ο κ. Μουσουρούλης και η εφημερίδα σας φαίνεται ότι σημειώνουν να γίνει ένα νέο λιμάνι μέσα στο παλιό σύμφωνα με την πρόταση του κ.Μιχαηλίδη, όταν γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες πως κάτι τέτοιο τεχνικά δε γίνεται και πως ακόμα και αν υπήρχε τέτοια πιθανότητα έστω μία στο εκατομμύριο. Κανείς αλήθεια δε νοιάζεται τους εκατοντάδες επαγγελματίες του λιμανιού. Σαν παλιός αιρετός όταν κουβεντιάζαμε τις προτάσεις των τεχνικών, είχε δημιουργηθεί θύελλα αντιδράσεων απ όλους τους επαγγελματίες του χώρου.

Ο κ. Μαγκριώτης, τί τον νοιάζει αν η Χίος θέλει λιμάνι, αυτός εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη. Σιγά μη κάτσει να σκάσει αν θα γίνει το λιμάνι της Χίου. Το ερώτημα είναι απλό. Θέλουμε λιμάνι, ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Υπάρχει έστω και ένας Χιώτης που να μη θέλει ένα σύγχρονο και λειτουργικό λιμάνι για επιβατηγά και κρουαζερορόπλοια που να προσεγγίζουν με ασφάλεια στο νησί και θα τονώσουν την αγορά, τόσο η κατασκευή αρχικά και αργότερα η λειτουργία. Εκεί όμως που θα υποδείξουν οι τεχνικοί που πληρώθηκαν γι αυτή τη δουλειά και όχι κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι το λιμάνι δεν είναι υπόθεση μόνο του Δημάρχου Χίου, το λιμάνι αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Σε λίγες μέρες έχουμε βουλευτικές εκλογές πολλοί υποψήφιοι θα ζητήσουν την ψήφο του λαού μας. Να βγουν και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα: είναι το λιμάνι έργο επιβίωσης του νησιού μας όπως και το αεροδρόμιο ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Το να σφυρίζουμε αδιάφορα δεν βοηθά κανέναν για να πάει τούτος ο τόπος μπροστά. Χρειάζεται όλοι μαζί να μείνουμε στον τόπο και εμείς και κυρίως τα παιδιά μας.

Ευχαριστώ,

ΜΑΡΚΟΣ ΜΕΝΝΗΣ

ΥΓ: Για να γίνει η επέκταση προς Νότο του Αεροδρομίου πέρασαν 30 χρόνια (1974-2004). Με καθολική συμμετοχή των Δημοτών μας και κατάληψη του χώρου. Εύχομαι και ελπίζω να μην επαναληφθεί το έργο γιατί θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.