ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΙΚΑΡΩΝ

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Δήμαρχο Χίου Κύριο Μανώλη Βουρνού

Κύριε Δήμαρχε,

Το ΔΣ του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, θεωρεί ηθική υποχρέωση και επιβεβλημένο χρέος, να εκφράσει τα θερμά συγχαρητήριά και την πηγαία ευαρέσκειά του, όπως παράλληλα και να επικροτήσει ηχηρά και με νόημα πατριωτισμού την πρωτοβουλία τιμής που αναλάβατε, να χρηματοδοτηθεί, να φιλοτεχνηθεί, να εγκατασταθεί και να αποκαλυφθεί σήμερα, η επιβλητική μαρμαρόγλυπτη προτομή του εθνικού ήρωα Κωνσταντίνου Περρίκου, ο οποίος εκτελέστηκε στη Καισαριανή από τους ναζί την περίοδο της κατοχής.

Εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος η θυσία του. Ο τρόπος που «πέρασε από τη ζωή στην αιωνιότητα» την 4η Φεβρουαρίου 1943, με πλήρη συνείδηση των επιλογών του, με παρρησία ψυχής χωρίς ψόγους δειλίας ή μικροπρέπειας, γεμάτος εθνική υπερηφάνεια και χωρίς ίχνος από το φόβο του επερχόμενου θανάτου στο πρόσωπό του, θα προκαλεί για πάντα πατριωτική συγκίνηση στους πνευματικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς ταγούς, όπως και στις νέες γενιές των Ελλήνων.

           Ο Κωνσταντίνος Περρίκος, πνευματικά πεφωτισμένος, ανήσυχος και οξυδερκής στην όλη πορεία του, αλλά ιδιαιτέρως στις τελευταίες ηρωικές και εμβληματικές στιγμές του, υπερέβη με μεταφυσικό και αξιοθαύμαστο τρόπο την ανθρώπινη φύση του, ως «Απόστολος και Ιεράρχης της θεόπεμπτης αγάπης και αρετής», φθάνοντας στην ακραία επιλογή, να ευχαριστήσει τους εκτελεστές του, χωρίς πάθος και μίσος, μόνο και μόνο επειδή του επέτρεψαν να καταθέσει την τελευταία στιγμή το περίσσευμα της ψυχής του, δηλώνοντας ενώπιον τους ότι πεθαίνει για την πατρίδα του με την ιδιότητα του Αξιωματικού της Αεροπορίας. Ξεψύχησε δε, επισφραγίζοντας τη ζωή του με την πιο ιερή φράση «Ζήτω η Ελλάς».

Ως αεροπόροι που υπηρετήσαμε για αρκετές δεκαετίες την πατρίδα μας, αισθανόμαστε έπαρση ψυχής και εθνική υπερηφάνεια, που έχουμε να επιδείξουμε μέσα από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας την ξεχωριστή μορφή του ήρωα αγωνιστή, του ακούραστου μαχητή, του ανυποχώρητου υπερασπιστή αρχών και αξιών, του αξιωματικού και αεροπόρου Κωνσταντίνου Περρίκου.

Η συμβολική ημέρα της έμπρακτης απότισης φόρου τιμής στον Κωνσταντίνο Περρίκο που συντελείται με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κατά τη φετινή εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί διάκριση και πράξη οφειλόμενης προβολής, αξίας και εθνικού χρέους στον οραματιστή της ενωμένης Ευρώπης και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Την πρωτοβουλία αυτή του Δήμαρχου και κατ’ επέκταση ολόκληρου του λαού της Χίου, επαινούμε, αναγνωρίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και συγκίνηση, υποστηρίζουμε με θέρμη και σεβόμαστε εκ βαθέων.

Η κατ’ εξοχήν ημέρα τιμής για όσους θυσιάστηκαν στον ένοπλο αγώνα κατά την έναρξη των συγκρούσεων 1940 – ’41 και κυρίως κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, επί τριάμισι σκληρά χρόνια ανελέητου εξευτελισμού, σφαγιασμών, καταπίεσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τις δυνάμεις του άξονα, αποτελεί για το Σύνδεσμό μας επέτειο ανανέωσης της υπόσχεσης για την προσήλωσή μας στις αξίες που εκείνοι με τη θυσία τους μας μεταλαμπάδευσαν.

Ευχόμαστε και αγωνιζόμαστε να καταστήσουμε τη στάση μας αυτή, ιερή υπόσχεση και όρκο όλων των Ελλήνων, στη μνήμη του Κωνσταντίνου Περρίκου και όλων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζοντας να πορευόμαστε με πνεύμα αυταπάρνησης «….τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…..», όπως επίσης να βαδίζουμε μπροστά με έργα, αξίες και αρχές που «αγιοποιούν» τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας της Χώρας μας και με εθνικές επιλογές που θα χαρακτηρίζονται από την ομοψυχία, την ενότητα, τη συμπόρευση και την ομόνοια του Ελληνικού λαού.

Κύριε Δήμαρχε, δηλώνουμε παράλληλα ότι ο Σύνδεσμος μας είναι στην διάθεσή σας, προσωπικά και υπηρεσιακά, για την από κοινού εκδήλωση ενεργειών προς τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να αναγνωριστεί ο τιμώμενος σήμερα ήρωας αεροπόρος ως έναν από τους πρωτοπόρους της ιδέας και του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης και να αναδειχθεί η ιερότητα της θυσίας του, με τη χαρακτηριστική παντελή έλλειψη μίσους και εχθρότητας προς τους δημίους του, ως παράδειγμα πανευρωπαϊκής και διεθνούς προσέγγισης, συμφιλίωσης, ειρήνης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών.

Τιμή και Δόξα στον ήρωα αεροπόρο Αντισμήναρχο Κωνσταντίνο Περρίκο.