ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΕΣΒΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Πρέσβη της Γερμανίας, κ. Jens Plötner, στη Χίο, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού παρουσία των Αντιδημάρχων κ. Α. Τζιώτη και κ. Γ. Καραμανή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Δημάρχου Χίου, όπου ο κ. Πρέσβης συνομίλησε με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους σχετικά με διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Χίου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί και την ιστορία του.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Πρέσβη για ζητήματα τουρισμού και ανάπτυξης καθώς και για τη μεγάλη απειλή τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία των νησιών, λόγω της επικείμενης κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Β. Αιγαίου, επισημαίνοντας στον κ. Πρέσβη το γεγονός ότι στα περισσότερα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει αντίστοιχα ο μειωμένος Φ.Π.Α. ή άλλα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο Δήμαρχος ζήτησε να μεταφέρει κι ο ίδιος προς την κυβέρνηση της χώρας του, τη μεγάλη ανασφάλεια με την οποία αντιμετωπίζουν το άμεσο μέλλον οι νησιωτικές κοινωνίες μπροστά στο φάσμα της πλήρους ανατροπής μίας τοπικής οικονομίας σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Έγινε, επίσης, μία σύντομη ενημέρωση στον κ. Πρέσβη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να αναλάβουν συνολικά τις ευθύνες τους για την ανάπτυξη ενός πλήρους συστήματος αντιμετώπισης της όποιας μεταναστευτικής/προσφυγικής εισροής από το σύνολο της ΕΕ, τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της Ένωσης.
Τέλος, στη συζήτηση έγινε αναφορά στα ζητήματα συνεργασίας του Δήμου της Χίου με Δήμους της Γερμανίας, έτσι όπως δρομολογείται μέσα από την Ελληνογερμανική Συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη γρήγορη μετάβαση σε ένα πλήρες σύστημα αντιμετώπισης της διαχείρισης απορριμμάτων, στο οποίο θα γίνεται σε τελικό στάδιο ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος και για το οποίο ο Δήμος της Χίου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.