Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χίο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού

Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χίο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισκέφθηκε στις 20 και 21 Ιουλίου τη Χίο, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ).

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τη ΒΙΑΛ και τη Σούδα και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ, καθώς και με μέλη του Επιμελητηρίου της Χίου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών να δούν από κοντά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, προέχει η αναζήτηση τρόπων και λύσεων, ώστε να γίνει κατανοητό ότι το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εμπεδωθεί η αλληλεγγύη και να πραγματοποιηθούν άμεσες ενέργειες στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου, ο Raffaele Cattaneo, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Λομβαρδίας και προεδρεύων της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» (COTER) της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), επανέλαβε την έκκληση της ΕτΠ προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη, για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη απλουστευμένων κανόνων που παρέχουν στις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές δυνατότητα άντλησης πόρων από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της ΕΕ.

Ο κ. Cattaneo τόνισε επίσης, την ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της κρίσης, ενδεχομένως, με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων, όπως του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του Francois Decoster, Δημάρχου της γαλλικής πόλης Saint Omer (περιοχή Καλαί), προέδρου CIVEX-επιτροπής Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η αποστολή της Επιτροπής των Περιφερειών επισκέφθηκε τη Χίο, σε συνέχεια της ομιλίας και των επαφών του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Δήμαρχος Χίου ευχαρίστησε τα μέλη της ΕτΠ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία, βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη, συνοχή και την ανάγκη εφαρμογής άμεσων δράσεων στήριξης της τοπικής μας κοινωνίας.

«Τα νησιά, όπως η Χίος, είναι ευαίσθητα κλειστά συστήματα από πλευράς φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής. Η μεταναστευτική κρίση και το ιδιότυπο καθεστώς “ανάσχεσης” που προβλέπεται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχει δημιουργήσει συνθήκες εγκλωβισμού στα νησιά για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε σχέση με τους κατοίκους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη “ζώνη ανάσχεσης” τον ίδιο τον τοπικό πληθυσμό. Είναι απαραίτητο άμεσα να στηριχθούν από πλευράς υποδομών, προσωπικού και διοικητικών μέτρων οι τοπικές κοινωνίες ώστε να ανταπεξέλθουν στα ζητήματα ασφάλειας, στα ζητήματα κοινωνικής συνοχής, αλλά και στα ζητήματα ανάπτυξης του τόπου, που υπό καθεστώς νησιωτικότητας υφίσταται ένα σοβαρό πλήγμα, ικανό να “σκοτώσει” την εύθραυστη τοπική οικονομία. Τα ζητήματα ανάπτυξης δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σφοδρό πλήγμα στον τουρισμό που έχουν δεχθεί τα νησιά, αλλά και με το κόστος ευκαιρίας που πληρώνουν ήδη, και θα πληρώνουν για αρκετό καιρό, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Ο Μανώλης Βουρνούς θεωρεί ότι εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος πρέπει να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει μια σταθερή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης, με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε από τα μέλη της ΕτΠ να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές στους πολίτες των χωρών τους, της εικόνας που επικρατεί στο νησί, για την ενθάρρυνση και τη στήριξη του τουρισμού.