Χαιρετισμός του Δημάρχου Χίου για την παρουσίαση του βιβλίου «Εκατό Καρδαμυλίτες» στα Σπήλια (09 Αυγούστου 2012).

Δεχθείτε παρακαλώ τις θερμότερες ευχές και τα συγχαρητήριά μου για την αξιόλογη πρωτοβουλία να εκδοθεί το βιβλίου του Αλέξανδρου Καραμούζου «Εκατό Καρδαμυλίτες».

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Καραμούζου αποτελεί έναν ύμνο στους ανθρώπους του παρελθόντος, στους καθημερινούς βιοπαλαιστές, στους μικροπωλητές, στα παιδιά και σ’ όλους όσους έδωσαν ζωή σε τούτη τη θαυμαστή γωνιά του Αιγαίου. Κι όλα τούτα περιγράφονται με το γλαφυρό και εύθυμο τρόπο του Καπετάν Αλέκου, του δραστήριου μαχητή και θεματοφύλακα του πολιτισμού των Καρδαμύλων. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι οι ιστορίες είναι γραμμένες στην τοπική καρδαμυλίτικη διάλεκτο, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωσή της.

Ας μου επιτρέψει ο συγγραφέας να «δανειστώ» μία φράση από το βιβλίο του, που νομίζω ότι το χαρακτηρίζει απόλυτα: «Κοιτάξτε τα κείμενα με χαμόγελο και μόνο». Με χαμόγελο λοιπόν, ας περιηγηθούμε κι εμείς στις μικρές ιστορίες των Καρδαμυλιτών, για να κάνουμε ένα ευχάριστο ταξίδι στο παρελθόν. Ένα ταξίδι στα πανέμορφα Καρδάμυλα, με την πλούσια ιστορία και την ένδοξη παράδοση στη ναυτοσύνη, που τιμά ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Καρδαμύλων Γεώργιο Λιγνό, τον Ξενώνα «Σπήλια», τον κ. Δημήτριο Ψωμαδάκη για την πολύτιμη συνεισφορά του στην έκδοση του βιβλίου, τις εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ», καθώς και τη Δέσποινα Διαμιανού, επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που θα προλογίσει το βιβλίο.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι να περάσετε ένα ευχάριστο βράδυ.