Χαιρετισμός Δημάρχου Χίου για το Συνέδριο «Η απάντησή μας στις πυρκαγιές – συνεργαζόμενοι για μια καλύτερη Χίο» – 15/10/2012

Αξιότιμοι σύνεδροι,

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που διοργανώνει το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, υπό την αιγίδα του Υπουργού Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και να συγχαρώ τους διοργανωτές του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς και προσωπικά τον αγαπητό καπετάν Παναγιώτη, γνωστό για την τεράστια προσφορά του σε κοινωνικό επίπεδο.

Είμαι πεπεισμένος ότι από αυτή την αγαστή συνεργασία καθηγητών, επιστημόνων και αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προκύψουν αποτελέσματα γόνιμα τόσο για την επούλωση των πληγών που έχει υποστεί το όμορφο νησί μας, όσο και για το φλέγον ζήτημα της πρόληψης. Ταυτόχρονα, θα τεθούν οι βάσεις για την αγροτική και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάκαμψη του νησιού.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στις πρώτες ενέργειες που έχει μεθοδεύσει και υλοποιεί ο Δήμος Χίου. Την επόμενη ημέρα μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών, προχωρήσαμε σε λήψη μέτρων με διττό στόχο: Το πρώτο σκέλος αφορά την επούλωση των πληγών των πυρόπληκτων επαγγελματιών (γεωργών, μαστιχοκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων). Το δεύτερο σκέλος αφορά τη διαπίστωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά .

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, κινηθήκαμε προς την ικανοποίηση – κατά το δυνατόν – αιτημάτων των πυρόπληκτων επαγγελματιών. Ως προς το δεύτερο στόχο, προχωρήσαμε στις εξής ενέργειες:

1. Συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Ενότητα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τη Μητρόπολη Χίου και εντοπίσαμε το μέγεθος των καταστροφών, μα κυρίως τις απαιτούμενες περιοχές παρέμβασης. Η επιτροπή της προγραμματικής σύμβασης ενήργησε ταχύτατα και αποτελεσματικά και έτσι σήμερα γνωρίζουμε πού και πώς πρέπει να παρέμβουμε.

2. Συνεργαστήκαμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και μέσω αυτής με το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και με το τοπικό Δασαρχείο και δημιουργήσαμε ζώνες αντιπυρικής προστασίας για το υπόλοιπο κομμάτι του νησιού. Οι εργασίες αυτές προχωρούν ικανοποιητικά και παράγουν το απαιτούμενο έργο.

3. Συμβασιοποιήσαμε τρεις μελέτες με σημείο αναφοράς της κάθε μελέτης μία γεωγραφική περιοχή από τις καμένες εκτάσεις. Η κάθε μελετητική ομάδα προχωράει στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που πιθανόν να προκύψουν το επόμενο διάστημα. Οι μελέτες αυτές θα είναι αυτόνομες και θα καταβληθεί προσπάθεια για τη χρηματοδότηση των έργων τους. Ήδη υπάρχει η χρηματοδότηση των 350.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, δρομολογείται η δυνατότητα για χρηματοδότηση των έργων από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή του Βορείου Αιγαίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω και τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο Δήμος Χίου, έχει οργανώσει έγκαιρα τις αρχικά απαιτούμενες δράσεις του και είναι σε ετοιμότητα με τις υπηρεσίες του για συνέχιση των προσπαθειών του.

Εύχομαι καλή επιτυχία και ευόδωση των στόχων του συνεδρίου με ασφαλή και εποικοδομητικά αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν μέσα από το γόνιμο προβληματισμό, που είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσει. Σας γνωρίζω ότι θα παρακολουθήσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου, τα αποτελέσματα του οποίου θα επεξεργαστούμε και θα αξιοποιήσουμε ανάλογα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση του νησιού μας.

Σας ευχαριστώ