ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ στην εναρκτήρια τελετή της επετειακής εκδήλωσης του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Φίλες και φίλοι,  

     Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή και ευχαρίστηση η ευγενική πρόσκληση του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης και της Χιακής Επιτροπής στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, καθώς και από την απελευθέρωση του νησιού της Χίου.

     Ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής», που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1912 λίγο πριν από την απελευθέρωση της Χίου, φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς. Όντας ένας από τους επιφανέστερους Συλλόγους της ελληνικής διασποράς, έχει υπηρετήσει με εκπληκτική συνέπεια την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού μας. Παράλληλα, έχει επιδείξει πλούσια δράση στον εκπαιδευτικό τομέα, μέσα από πολυάριθμες υποτροφίες, έμπρακτη στήριξη σε πνευματικά ιδρύματα, εκδόσεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

     Εξίσου αξιόλογο και πολύτιμο είναι το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που έχει επιδείξει ο Σύλλογος διαχρονικά, και ειδικότερα σε όλες τις κρίσιμες ιστορικά περιόδους του ελληνισμού.

     Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος λειτουργεί ως πολύτιμος συνδετικός κρίκος των ομογενών αδελφών μας με την πατρώα γη, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και συνέχιση της εθνικής μας ταυτότητας. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου ζούμε πλέον, η προσφορά αυτή λειτουργεί ως ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό αντίβαρο, που τόσο έχει ανάγκη ο απόδημος ελληνισμός.

     Είναι σχεδόν συγκινητική η σύμπτωση της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου σας με την επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού μας. Η απαρχή του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης ταυτίζεται με την αυγή της ελεύθερης Χίου, απαλλαγμένης από τα δεσμά αιώνων και έτοιμης να ξεκινήσει την πορεία της στα πλαίσια του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Σ’ αυτή της την πορεία και μέχρι σήμερα, πολύτιμος αρωγός στάθηκε ο Σύλλογός σας με την αδιάλειπτη και δημιουργική παρουσία του.

     Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου ως Δήμαρχος, να σας προσφέρω αυτή την τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στο αξιέπαινο έργο σας.

     Σας εύχομαι καλή δύναμη και πάντα επιτυχίες στο έργο σας.