Μήνυμα Δημάρχου Χίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Με αφορμή την επέτειο, 155 χρόνια μετά, οφείλουμε να αναδείξουμε στην πράξη όλα εκείνα που συνθέτουν τη σύγχρονη γυναικεία παρουσία. Στις μέρες μας η γυναίκα έχει κατακτήσει περίοπτες θέσεις στο χώρο της εργασίας, της γνώσης και της κοινωνικής προσφοράς.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων, διότι παρά τους αγώνες και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότιμη εξέλιξη των γυναικών, εξακολουθούν να επιβιώνουν οι διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος τους, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, οι χαμηλές αμοιβές και συντάξεις.

Οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις, την εκμετάλλευση, κι εξακολουθούν να είναι θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και της ανασφάλειας στην εργασία. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ακόμη γωνιές της γης, σύγχρονες ή υπανάπτυκτες, που η Γυναίκα πέφτει θύμα οικτρής εκμετάλλευσης, αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν χωρίς να της αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει την ανάγκη για ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σύγχρονης γυναίκας, που καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους: κόρη, μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη και αγωνίστρια στο στίβο της ζωής.

Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς τους στη ζωή καταθέτουμε το σεβασμό και την εκτίμησή μας ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ και δηλώνουμε συμπαραστάτες και συναγωνιστές ενάντια στην κοινωνική αδικία, για να δημιουργήσουμε νέες ελπίδες κι έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας!΄

Πολύδωρος Λαμπρινούδης

Δήμαρχος Χίου