Ολοκλήρωση πολιτιστικών δράσεων με Τουρκία

Πολιτιστικά με Τουρκία

Χίος, 16. 09. 2013

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχε οργανώσει από κοινού ο Δήμος Χίου, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου με τη συμμετοχή χορωδιακών και χορευτικών συγκροτημάτων από τη Σμύρνη και την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 14-09-2013 εγκαινιάστηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου η φωτογραφική έκθεση του Hakan Cetinkaya με τίτλο «Buradan 4mil – Τέσσερα μίλια από εδώ», με εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από τα Αλάτσατα και τον Τσεσμέ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ημέρα, στο χώρο του Ομηρείου, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση της ομάδας παραδοσιακών χορών ODTU/METU με τίτλο «Μουσική και Χορός από τις δύο ακτές του Αιγαίου» με τραγούδια και χορούς από την Ελλάδα και την Τουρκία. Το σύνολο της αποστολής, μαζί με τους συνοδούς τους αποτελούσαν 250 άτομα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν θερμή και ενθουσιώδης, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι η μουσική και ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς.

Την Κυριακή, 15-09-2013, ακολούθησε αντίστοιχη εκδήλωση στην πλατεία των Μεστών με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και Τούρκων επισκεπτών, μετατρέποντας την εκδήλωση σε πανηγύρι χαράς. Υποδειγματική ήταν η οργάνωση και η φιλοξενία που προσφέρθηκαν από τους επαγγελματίες του χωριού.

Στην ομάδα συμμετέχει η Ελληνίδα – και χιακής καταγωγής – κ. Μαρία Βουγιούκα, η οποία τα τελευταία χρόνια διδάσκει ελληνικούς χορούς στη Σμύρνη. Στις εκδηλώσεις απολαύσαμε τους Τούρκους μαθητές της να χορεύουν συρτάκι και άλλους ελληνικούς χορούς. Στο πρόγραμμα παρουσιάστηκαν και ελληνικά τραγούδια ερμηνευμένα από Τούρκους καλλιτέχνες.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης.

Οι πολιτιστικές αυτές δράσεις καλύφθηκαν από ελληνικά και τουρκικά Μ.Μ.Ε. και αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και στην ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών επαφών.

Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Χίου