Ομήρειο Π.Κ. – Δελτίο Τύπου για το διήμερο αφιέρωμα στο Γιάννη Χρήστου.

Ομήρειο Π.Κ. - Δελτίο Τύπου για το διήμερο αφιέρωμα στο Γιάννη Χρήστου.

Δελτίο Τύπου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Διήμερο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη
26 & 27 Φεβρουαρίου 2016
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου πραγματοποιεί ένα διήμερο αφιέρωμα σε μία από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, τον Γιάννη Χρήστου. Μέσα σε δύο μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χρήστου μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη ANAPARASTASIS, και να έρθουμε σε επαφή με το έργο του συμμετέχοντας στον ΕΠΙΚΥΚΛΟ, ένα happening που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Χρήστου τον Δεκέμβριο του 1968 στην Αθήνα.
Λίγα λόγια για την ταινία: Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους (κείμενο του Κωστή Ζουλιάτη, σκηνοθέτη και ερευνητή).
Λίγα λόγια για τον ΕΠΙΚΥΚΛΟ: Μέσα από ένα εργαστήριο (workshop) που απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς να απαιτούνται μουσικές γνώσεις, ο Κωστής Ζουλιάτης θα (απο)συντονίσει μία απόπειρα αναπαράστασης του happening του ’68. Για τη συγκεκριμένη δράση, ο συνθέτης καλούσε τον κόσμο σε συμμετοχή μέσα από τις εφημερίδες της εποχής: «Το έργο αυτό μπορεί να εκτείνεται σε οποιαδήποτε χρονική διάρκεια: ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια. (…) Οποιοσδήποτε θέλει να μετάσχει στο Υπόστρωμα Συνεχείας (continuum) είναι ευπρόσδεκτος». Ο Επίκυκλος θα πάρει μορφή από την ελεύθερη δράση των συμμετεχόντων πάνω στις πρωτότυπες οδηγίες του συνθέτη και τις θεωρήσεις του για τη σκηνική πράξη. Το workshop και η δράση του Επίκυκλου είναι ανοιχτά προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως μουσικών γνώσεων ή άλλων κριτηρίων. (κείμενο του συντονιστή Κωστή Ζουλιάτη).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του διήμερου αφιερώματος στον ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 Φεβρουαρίου 2016:

18:30 Εισαγωγή στον ΕΠΙΚΥΚΛΟ
20:30 Προβολή ντοκιμαντέρ: ANAPARASTASIS – η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου
ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 Φεβρουαρίου 2016:
17:00 Πρόβα για τον ΕΠΙΚΥΚΛΟ
19:30 Δράση του ΕΠΙΚΥΚΛΟΥ

επισυνάπτονται τα βιογραφικά σημειώματα του συνθέτη Γιάννη Χρήστου και του σκηνοθέτη-ερευνητή Κωστή Ζουλιάτη, αφίσα και φωτογραφίες

 

Βιογραφικό Γιάννη Χρήστου

 

Ομήρειο Π.Κ. - Δελτίο Τύπου για το διήμερο αφιέρωμα στο Γιάννη Χρήστου.

 

Ομήρειο Π.Κ. - Δελτίο Τύπου για το διήμερο αφιέρωμα στο Γιάννη Χρήστου.