Συνέδριο για τις ομηρικές σπουδές στη Χίο – Δελτίο Τύπου & Πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

 

Aναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου.

 

Χίος, 09 Ιουλίου 2015

Από τις 10 έως τις 19 Ιουλίου 2015 θα διεξαχθούν στην Αθήνα και τη Χίο οι εργασίες της 18ης Ομηρικής Ακαδημίας.

Η Euroclassica – Ομηρική Ακαδημία διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ένα παγκόσμιο συνέδριο με θέμα τον Όμηρο και τις ομηρικές σπουδές. Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν διαπρεπείς επιστήμονες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, μαθητές μέσης εκπαίδευσης και λάτρεις της μελέτης των κλασικών σπουδών και του Ομήρου.

Οι διαλέξεις θα γίνουν και φέτος, από μέλη Ακαδημιών, καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους ειδικούς, κυρίως στα νέα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Σε ό,τι αφορά στους φοιτητές που θα συμμετάσχουν, εκτός από τις συνεδρίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα νέων και αρχαίων ελληνικών και να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικές εκδρομές.

Σκοπός των μαθημάτων και των συνεδριών που απευθύνονται στους φοιτητές είναι η βελτίωση των μεταφραστικών τους ικανοτήτων και η εξοικείωσή τους με το πολιτιστικό, κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο των ομηρικών επών.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στη Χίο, στις 12 Ιουλίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου και στο πλαίσιο των ποικίλων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε ιστορικής σημασίας μνημεία και περιοχές του νησιού της Χίου.

Ο Δήμος της Χίου είναι βασικός συνδιοργανωτής και της φετινής διοργάνωσης του συνεδρίου, γιατί θεωρεί πολύ σημαντική της συνεισφορά των εργασιών του στο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού και της χώρας μας, και για τον επιπλέον λόγο ότι αναδεικνύει τους δεσμούς του Ομήρου με τη Χίο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Euroclassica ιδρύθηκε το 1991, πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με σκοπό τη συνεργασία για την προώθηση της μελέτης των κλασσικών γλωσσών και πολιτισμών, σε ένα πλαίσιο πολιτιστικής συνοχής μεταξύ των διαφορετικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλλιεργώντας, παράλληλα, τη συνεργασία με ανάλογους οργανισμούς σε χώρες και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Aναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου.