Προσφυγή Δήμου Χίου στην επιτροπή ανταγωνιστικότητας για τις αερομεταφορές στον νησί της Χίου

ΘΕΜΑ : Έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις αερομεταφορές στο νησί της Χίου

Εκπροσωπώντας και εκφράζοντας το σύνολο των πολιτών –δημοτών του ακριτικού νησιού μας , καταφεύγω στην Επιτροπή σας , όχι μόνο για να καταγγείλω αλλά κυρίως για να ζητήσω εκ μέρους σας την υπόδειξη και των απαιτούμενων λύσεων στο θέμα των αερομεταφορών από και προς το νησί μας. Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει οξυνθεί στο έπακρο αφότου παρέμεινε μόνη η OLYMPIC AIR στην εξυπηρέτηση του νησιού.

Έκτοτε εμφανίστηκαν όλες οι συνέπειες της μονοπωλιακής εξυπηρέτησης : υψηλό εισιτήριο, λίγες γραμμές , ελλιπής εξυπηρέτηση (κακώς προγραμματισμένα και εκτελούμενα δρομολόγια που αποσκοπούσαν όχι στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά της εταιρείας). Και δεν θέλω να αναφερθώ στους ψιθύρους που κάνουν λόγο για συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των εταιρειών, με την οποία «μοιράσθηκαν» μεταξύ τους οι προορισμοί (τόποι εξυπηρέτησης ) για την δημιουργία μονοπωλιακών γραμμών εξυπηρέτησης. Γιατί αυτό είναι ολοφάνερο .Και δεν γίνεται λόγος για ψιθύρους αλλά για την ίδια την πραγματικότητα .Μόνο κατά τρόπο θεατρικό εμφανίζονται οι εταιρείες ανταγωνιστικές (συμμετοχή στους διαγωνισμούς αγόνων γραμμών) σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά και τότε έχουν προσυμφωνήσει τα αποτελέσματα. Και όλα αυτά σε βάρος των πολιτών: υπερτιμολογημένα εισιτήρια , μη χρησιμοποίηση μεγάλων αεροσκαφών , κατάρτιση δρομολογίων σύμφωνα με τις ανάγκες των εταιρειών, αιφνιδιαστική αφαίρεση δρομολογίων ή μη τήρηση προγράμματος . Και όλα αυτά χωρίς καμία συνέπεια οικονομική ή άλλη για τις εταιρείες . Χωρίς κανέναν να ενδιαφέρεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας ταξιδεύουν για Αθήνα μέσω Σμύρνης διότι τα εισιτήρια είναι στη μισή τιμή . Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ηθελημένης και προμελετημένης έλλειψης ανταγωνιστικότητας .Τι άλλο είναι αυτό από την δημιουργία « τραστ» για την οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά των εταιρειών.

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων και για λόγους καθαρά εθνικούς (εξυπηρέτηση ακριτικών νησιών , χρησιμοποίηση τουρκικών αερογραμμών )και που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας , ελπίζουμε να επιληφθείτε του θέματος , να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα και να μας γνωρίσετε την λήψη τούτων , ώστε να ομαλοποιηθεί η αεροπορική συγκοινωνία του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος Χίου

Λαμπρινούδης Πολύδωρος