Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού “ΣΦΙΓΓΑ 2014”

Άσκηση

Με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στη Χίο προάσκηση στις 18 & 19 Μαρτίου, καθώς και η διυπηρεσιακή άσκηση με την κωδική ονομασία «Σφίγγα 2014» στις 3&4 Απριλίου 2014, με θέμα σεισμική δραστηριότητα στη Χίο.

Σκοπός ήταν η δοκιμή της ετοιμότητας στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για σεισμό σε επίπεδο Δήμου όλων τον εμπλεκόμενων φορέων.

Στόχος της διυπηρεσιακής αυτής άσκησης ήταν η ενίσχυση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τοπικών φορέων στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από σεισμό σε τοπικό επίπεδο.

Τα βασικά επεισόδια της Άσκησης «ΣΦΙΓΓΑ 2014», η οποία στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία, αναπτύχθηκαν στην πόλη της Χίου και σε περιοχές της Νότιας Χίου. Ο σχεδιασμός της Άσκησης περιλάμβανε τα εξής:

Σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου μετασεισμικά, Επιχείρηση Έρευνας Διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, Διάσωση τραυματιών με πλωτά μέσα, Οργανωμένη Απομάκρυνση Πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, Οργάνωση Καταυλισμού, Σίτιση Πληγέντων, Απεγκλωβισμό τραυματιών, Διαλογή τραυματιών και Εγκατάσταση Μονάδας Διαλογής με κινητό χειρουργείο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με όλους τους τοπικά εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες: την 96 ΑΔΤΕ, την Αστυνομική Δ/νση Χίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, το Λιμεναρχείο, ΕΛ.ΑΚ., ΕΚΑΒ – Τομέας Χίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Δήμο Χίου (όλες οι υπηρεσίες του).

Συμμετείχαν ακόμη: η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Μητρόπολη Χίου, το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, o Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Χίου, ο Ερυθρός Σταυρός, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, οι εθελοντικές Ομάδες Δράσης: «ΟΜΙΚΡΟΝ», Λ.ΕΦ.Ε.Δ., Δήμου Ιωνίας, Καλλιμασιάς «Κώστας Περρίκος», Κεράμου, Θολοποταμίου, Καλαμωτής “Ώρα για Δράση”, Αγίου Γεωργίου. (Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων στην άσκηση 380 άτομα).

Πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα η εν λόγω άσκηση συνέπεσε χρονικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους οδηγούς του Νοσοκομείου Χίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την 24ωρη κάλυψη του νησιού μας από τους εναπομείναντες 7 διασώστες του ΕΚΑΒ και έφερε σε δύσκολη κατάσταση τη λειτουργία του τομέα Χίου.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στην άσκηση, σε ένα από τα ελάχιστα ρεπό, που τους απέμειναν, διότι η παρουσία του ΕΚΑΒ σε ένα τέτοιο γεγονός είναι απαραίτητη

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν ως προτεραιότητα την απόκτηση εμπειρίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ευχαριστεί όλους τους φορείς, που συμμετείχαν στην άσκηση και, ιδιαίτερα τον ΟΑΣΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για τη σημαντική συμβολή τους στη διεξαγωγή της άσκησης.