Σχετικά με την ανάθεση τοπογραφικής αποτύπωσης χώρου του Κεντρικού Λιμένα Χίου που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ

Χίος 16/05/2013

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε.( μετά από τις καταγγελίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου), οτι το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να γίνει προσελκύσιμη η μαρίνα της περιοχής του Νοσοκομείου, ανέθεσε σε εταιρεία, μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης χώρου του Κεντρικού Λιμένα Χίου(προφανώς όχι αυτοβούλως).

Ενός χώρου όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για τον ελλιμενισμό τουριστικών και αλιευτικών σκαφών, ο οποίος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 340.000€ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του.

Ο Δήμος Χίου, καταγγέλλει αυτή την ενέργεια, αφ’ενός γιατί ο συγκεκριμένος χώρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής λειτουργίας του Λιμένα Χίου, αναβαθμίζεται με συγκεκριμένο σχεδιασμό για να συμβάλλει στην γενική λειτουργία του Λιμένα και αφετέρου γιατί αυτή η άνευ ορίων προχειρότητα των εντολέων αγνοεί παντελώς τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν διαχωρισμό της διαχείρισής του, στον ασφαλή απόπλου και κατόπλου των σκαφών, όσο και τα προβλήματα που θα προκύψουν σε μια ήδη ασφυκτιούσα λιμενική εγκατάσταση λόγω έλλειψης χερσαίων χώρων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς είναι δυνατόν σε ένα λιμάνι όπου ο χώρος είναι ήδη περιορισμένος, τα 2/5 να παραχωρηθούν για τη δημιουργία μαρίνας;

Αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε και άλλαξαν τα σχέδια του αρμόδιου Υπουργείου, όταν κάποιους μήνες πριν είχαμε την διαβεβαίωση και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του Βουλευτή,κ.Τριαντάφυλλου, οτι το λιμάνι της Χίου δεν θα είναι μέσα σε αυτά που παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θεωρούμε αδιανόητο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη του Δήμου ή ακόμη χειρότερα να πληροφορείται η αυτοδιοίκηση, για τις εξελίξεις σε τόσο σημαντικά θέματα μέσα από δημοσιεύματα.

Αν πράγματι το ελληνικό κράτος επιθυμεί να επενδύσει στην Χίο, σε έργα ανάπτυξης γιατί δεν προχωράει η δημοπράτηση του νέου λιμανιού- έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί- στην περιοχή Κοντάρι. Η χωροθέτηση εξάλλου του λιμανιού σ’αυτή τη περιοχή είναι προϊόν διαβούλευσης και αποφάσεων θεσμικών οργάνων τόσο σε επίπεδο Νομαρχιακό όσο και Δημοτικό.

Η τοπική κοινωνία απαιτεί την άμεση εξεύρεση λύσης σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την Χίο, αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη και τουρισμό.

Από το γραφείο τύπου