ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ Δ.Τ. για. κ. ΑΞΙΩΤΑΚΗ

Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του αείμνηστου Ανδρέα Αξιωτάκη, διακεκριμένου ευπατρίδη Χιώτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού μας.

Διδάκτωρ της Θεολογίας, πολυγραφότατος συγγραφέας, εκπαιδευτικός, ιδρυτής και πρωτεργάτης του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου « ο Φάρος» και επί πολλά συναπτά έτη Πρόεδρος, εργάστηκε για τη διατήρηση της χιώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης αλλά και την ιστορία, τα ήθη και έθιμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Με την ακαταπόνητη δουλειά του, περίσσια αγάπη και μεράκι, κατάφερε να κάνει τον «Φάρο» Βαρβασίου ένα από τα πιο δραστήρια σωματεία στην πόλη της Χίου, με έντονη παρουσία του πολιτισμού των Μικρασιατών.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, ανέδειξε σημαντικά μνημεία της Χίου, ενίσχυσε τη θρησκευτική συνείδηση και παράδοση, και διατήρησε άσβεστο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα Μνημεία του νησιού μας.

Η δράση και το έργο του έκαναν περήφανη την κοινωνία της Χίου, και ενίσχυσαν την ελληνικότητα των προσφύγων και την προσφορά τους στην εξέλιξη της εθνικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς.

Αιωνία του η μνήμη.

Ο Δήμαρχος Χίου

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ