Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δ. Χίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 15/1/2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δ. Χίου, με θέμα τον απολογισμό του 2013 και τον προγραμματισμό δράσεων – υποχρεώσεων των φορέων που συμμετέχουν, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των αρμοδίων φορέων, η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων και, παρά τα 300 συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιάς, το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό.

Σημαντικό θεωρήθηκε από όλους τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες της Π.Π. το γεγονός της ενημέρωσης των δημοτών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής – που υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ι. Μητρόπολης και τους εθελοντές – την προηγούμενη χρονιά και αφορούσε την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση σε όλα τα χωριά του νησιού για την πρόληψη πυρκαγιών, απέδωσε, θα συνεχισθεί και για τη φετινή χρονιά και μάλιστα θα επεκταθεί και στην πόλη της Χίου, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού.

Αποφασίσθηκαν επίσης α) να συνεχισθεί ο έλεγχος των κρουνών, καθώς η τοποθέτηση νέων κρουνών σε όλη την περιοχή της Αμανής την περσινή χρονιά, θεωρήθηκε σημαντική στην εν λόγω ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή, β) να βελτιωθεί η προσβασιμότητα δασικών δρόμων, και γ) να γίνουν προσλήψεις εποχικών πυροφυλάκων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι από όλους τους φορείς διαπιστώθηκε -ακόμα μια φορά – η σημαντική και καθοριστική συμβολή των εθελοντικών ομάδων στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των φορέων της Π.Π., γεγονός που είναι το βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.