Χαιρετισμός Δημάρχου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και Δημάρχου Χίου κ.Πολύδωρου Λαμπρινούδη

Αξιότιμοι Σύνεδροι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη έναρξη του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και καλωσορίζω όλους τους παρευρισκομένους στο νησί μας.

Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, σε μια προσπάθεια να ορίσουμε τις γενικές κατευθύνσεις και τις τομεακές πολιτικές, που θα λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης και ώθησης της οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η συμμετοχή στο Συνέδριο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η γόνιμη σύνθεση απόψεων που θα ακολουθήσει, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να καθοριστεί με επιτυχία η αναπτυξιακή στρατηγική για την επόμενη κρίσιμη περίοδο 2014- 2020.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καταταχθεί στην κατηγορία «Μετάβασης» με περιορισμένη οικονομική ενίσχυση, πράγμα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση θα αφορά έργα που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αφήνοντας έξω τα έργα υποδομής. Η κατάταξη όμως αυτή βασίστηκε στα οικονομικά δεδομένα της προηγούμενης περιόδου, όταν ακόμα η οικονομική κρίση δεν είχε κάνει την εμφάνισή της και οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν θετικό πρόσημο. Σήμερα, διανύοντας έξι συνεχόμενα έτη οικονομικής ύφεσης, η κατάταξη αυτή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι παρωχημένη, ανεδαφική και εντελώς έξω από τα πραγματικά προβλήματα των ακριτικών νησιών μας.

Πώς μπορούμε να μιλάμε για καινοτομία και ανάπτυξη μόνο, όταν ακόμα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας, μεταφορών, λιμανιού και αεροδρομίου ή μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως οι πύλες εισόδου του νησιού μας;

Και δε μας επιτρέπεται να μιλάμε για ανάπτυξη, παραγνωρίζοντας ότι οι τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας οδηγούνται προς εξαφάνιση.

Άλλοι νευραλγικοί τομείς που απαραίτητα χρειάζονται οικονομική στήριξη αφορούν τη σχολική στέγη, την επέκταση των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, αφού είναι γνωστό ότι η ύπαιθρος Χίος στερείται κεντρικού σχεδιασμού, τους οδικούς άξονες, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το οξύ μεταναστευτικό ρεύμα.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων εκφράζοντας τις θέσεις των νησιωτικών Δήμων μας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα θέματα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που μας απασχολούν.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης που περνά η πατρίδα μας, δεν αποτελεί μόνο τον βασικό θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής αλλά μπορεί να γίνει φορέας και πρωταγωνιστής της ανασυγκρότησης του τόπου, δύναμη και θεσμός της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Οι Δήμοι σήμερα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, με παρεμβάσεις που ταξινομούνται σε πέντε βασικές κατηγορίες:

α) την εξοικονόμηση πόρων με μειώσεις που εάν οι ίδιες εφαρμόζονταν στην κεντρική και γενική κυβέρνηση η χώρα θα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού 2009-2012 έφτασαν το 23% και οι μειώσεις των ΚΑΠ το 59%.

Για παράδειγμα ο συνολικός προϋπολογισμός, έτους 2009, των 8 πρώην Δήμων Νομού Χίου ήταν 61.000.000€, ίδιος με αυτόν του 2010 ενώ ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Χίου το έτος 2013 ανέρχεται στο ποσό των 43.500.000 €, μειωμένος δηλαδή κατά 20.000.000€ περίπου. Όλοι γνωρίζετε βέβαια τις μειώσεις που υπέστη η τοπική αυτοδιοίκηση στις δημοτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 81%, στο πολιτικό της προσωπικό σε ποσοστό 43% και προφανώς στη συγχώνευση των ίδιων των Δήμων σε ποσοστό 62%.

β)τις κοινωνικές πρωτοβουλίες με τους Δήμους να σηκώνουν όλο το βάρος της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης : 1570 παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, 900 δομές Βοήθεια στο σπίτι, ,65 ΚΗΦΗ, 65 Κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, 54 ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα κατά της κακοποίησης γυναικών .Πέραν αυτών κοινωνικά παντοπωλεία, σισίτια , πολιτικές για άστεγους και πολλά άλλα.

γ) στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Δήμων με το νοικοκύρεμα των οικονομικών τους

δ)με προτάσεις για αύξηση των εσόδων τους και εξοικονόμηση δαπανών και τέλος

ε)με προτάσεις για την συμβολή στη ανάπτυξη με ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής με μέτρα όπως:

• δημιουργία ειδικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης

• δημιουργία εθνικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτεί έργα και δράσεις αξιοποιώντας τους πόρους του πράσινου ταμείου

• διασφάλιση χρηματοδότησης του προγράμματος αυτεπιστασίας των Δήμων και χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων για την ωρίμανση των έργων τους

Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ ότι, εάν θέλουμε ετούτο το Συνέδριο να έχει ουσιαστικό λόγο διεξαγωγής, θα πρέπει απαραίτητα να ληφθεί υπ’ όψη η παρατεταμένη οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα μας και οι ανελέητες επιπτώσεις της στα ακριτικά νησιά μας, και να καταλήξουμε με ψήφισμα ότι χρειάζεται τώρα αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού, άρα και κατάταξης της Περιφέρειάς μας στο Στόχο Ι. Μόνον έτσι θα καθορίσουμε στόχους που θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ