Σενάρια για το Μέλλον της Χίου: Ανθεκτικότητα και Βιωσιμότητα σε Ένα Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 το εργαστήριο Wind-Tunneling, στο πλαίσιο του έργου FUTURESILIENCE, με στόχο την αξιολόγηση και ενίσχυση πολιτικών και στρατηγικών για το μέλλον της Χίου. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για μελλοντικές προκλήσεις, εξετάζοντας σενάρια που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές εξελίξεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν πολιτικές που μπορούν να συμβάλουν στην ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα της περιοχής.

Το έργο FUTURESILIENCE χρησιμοποιεί πιλοτικά προγράμματα για να μελετήσει την ανθεκτικότητα συγκεκριμένων περιοχών, με τη Χίο να αποτελεί μία από αυτές, λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισε, ιδίως κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Ως μελέτη περίπτωσης, η Χίος επιλέχθηκε για να διερευνηθεί η ανθεκτικότητά της μέσω του Chios Lab, το οποίο διευθύνεται από τον Δήμο Χίου και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης & Έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το εργαστήριο βασίστηκε σε καινοτόμες προσεγγίσεις και διεπιστημονικές στρατηγικές για την ανάλυση των προκλήσεων και τη διαμόρφωση λύσεων.

20250227_101218-1024x358

Στο εργαστήριο χρησιμοποιήθηκαν μεθοδολογίες που προσφέρουν τη δυνατότητα αξιολόγησης στρατηγικών σε διάφορα μελλοντικά σενάρια, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών τους και να εντοπίσουν τις πιο βιώσιμες λύσεις. Οι συμμετέχοντες, σε συνεργασία με ειδικούς, προσδιόρισαν τις πιο κρίσιμες πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Χίου και θα την προετοιμάσουν για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΚΕΔ Χίου), η Α’ & Β’ Βάθμια Εκπαίδευση, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, το Νομικό Τμήμα του Δήμου Χίου, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς εκπροσωπήθηκαν στο εργαστήριο, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων.

Προτάσεις Πολιτικών για μια Ανθεκτική Χίο

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μια σειρά προτάσεων πολιτικών, που κρίθηκαν ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή της Χίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
  • Στρατηγικές για ασφαλή και οργανωμένη μετανάστευση.
  • Ενσωμάτωση διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
  • Προώθηση επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και τα τεχνικά επαγγέλματα.
  • Στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των ορεινών περιοχών.
  • Βιώσιμη διαχείριση του νερού, μέσω ανακύκλωσης και συλλογής βρόχινου νερού.

Οι πολιτικές αυτές αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη Χίο.

Το έργο FUTURESILIENCE συνεχίζει να προωθεί την καινοτομία και τη συλλογική δράση ως κεντρικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το εργαστήριο Wind-Tunneling αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύοντας την προετοιμασία της Χίου απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.

20250227_101145-2-1024x401