Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” με τίτλο: «Στρατηγική ανάπτυξης των λιμανιών»

Διαβάζοντας σχετικό άρθρο της εφημερίδας σας, της 15/11/2012, με τίτλο «Στρατηγική ανάπτυξης των λιμανιών», διατυπώνετε την άποψη ότι, εάν το Λιμάνι της Χίου ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό του ως Δημοτικό και μετατραπεί διαμέσου του ΤΑΙΠΕΔ σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, τότε διαγράφονται οι προϋποθέσεις για τη στρατηγική του ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα ένας ιδιώτης να εκμεταλλευθεί την εμπορική κίνηση του πυρήνα της πόλης (στερούνται από τον Δήμο οποιαδήποτε έσοδα), για να δημιουργήσει ανάπτυξη του λιμανιού (γιατί; )για ίδιον όφελος.

Τι να κάνει σε ένα λιμάνι, που στερείται χερσαίων εγκαταστάσεων, που είναι απαγορευτική οποιαδήποτε δημιουργία υποδομών, λόγω κωλυμάτων, εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας);

Απλούστατα θα έρθει, για να εκμεταλλευθεί τις δραστηριότητες και τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου.

Επειδή όμως (μπορεί να κάνουμε και λάθος) η Μαρίνα του Καστέλου εντάχθηκε στο ίδιο πρόγραμμα ΤΑΙΠΕΔ, «ιδού πεδίον δόξης λαμπρό», για να ανοίξει ο δρόμος της αναπτυξιακής στρατηγικής, με την άφιξη του επενδυτή, που θα καταστήσει τη Μαρίνα του Καστέλου λειτουργική.

Προς το παρόν χαιρόμαστε ειλικρινά, που κατορθώσαμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να μετατρέψουμε το Λιμενικό Ταμείο σε Δημοτικό, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το επόμενο διάστημα, με τα χρήματα που αποταμιεύει το Λ.Τ. να συνεχιστούν τα υπόλοιπα έργα (πεζοδρομήσεις, φωτιστικά), που απαιτούνται για το λιμάνι.

Από το γραφείο τύπου