ΣΤ. Αντιπλημμυρική προστασία Δήμου Χίου – Ρέμα Κρικελή (Λαγκάδα)

Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε
Έναρξη Διαβούλευσης: 23/07/2015
Λήξη Διαβούλευσης: 16/09/2015

ΣΤ1. Ανάλυση

Το Ρ. Κρικελή έχει έκταση 26 τ.χλμ., αντίστοιχη δηλαδή με την έκταση του ρέματος Παρθένη. Ο κύριος κλάδος του ρέματος πηγάζει από το Αίπος, νοτίως του Αγ. Γεωργίου Φλωριανού, συγκεντρώνει τα νερά των περιοχών Ρημόκαστρου και Κυδιάντας και τέμνει τον περιφερειακό της Λαγκάδας 100 μ νοτίως του Αγρελωπού. Ο δευτερεύων κλάδος ξεκινά από τα Κοίλα, τέμνει τον περιφερειακό δρόμο 600 μ βορείως του Αγρελωπού, διέρχεται από τον κάμπο της Λαγκάδας και συμβάλλει με τον κύριο κλάδο, στην περιοχή του Γλυφού, λίγο πριν την εκβολή στη θάλασσα.

Τον Νοέμβρη του 2014 παρατηρήθηκαν σοβαρές πλημμύρες στην περιοχή του οικισμού της Λαγκάδας, από ισχυρές τοπικές καταιγίδες που προκάλεσαν υπερχείλιση της διατομής των δύο κλάδων του ρέματος κατάντη του δρόμου παράκαμψης.

Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται ιδίως στη σημαντική μείωση της διατομής του ρέματος στην περιοχή του οικισμού, κατάντη του περιφερειακού δρόμου της Λαγκάδας και στην ενδεχόμενη ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων.

ΣΤ2. Προτάσεις

Πρότασή μας είναι να ανατεθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Κρικελή, από τη συμβολή των δύο κλάδων του ρέματος με την περιφερειακή οδό, έως την εκβολή του ρέματος στη θάλασσα. Εκτιμάται καταρχήν ότι απαιτείται Τοπογραφική μελέτη, Υδρολογική και Υδραυλική μελέτη, μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια μελέτη Κτηματογράφησης. Ενδεχόμενα επίσης, στο πλαίσιο της υδρολογίας, ίσως απαιτηθεί η εκπόνηση Γεωλογικής Μελέτης, ώστε να προσδιοριστεί ορθά η παροχή σχεδιασμού, καθώς η λεκάνη έχει σημαντική έκταση και περιλαμβάνει περιοχές με υδροφορία.

Εφόσον από την υδρολογική/υδραυλική μελέτη κριθεί ως ενδεδειγμένη λύση η κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων, θα πρέπει να εκπονηθούν και λοιπές μελέτες, όπως γεωτεχνική και στατική.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης θα εξεταστεί η επάρκεια των τεχνικών έργων που βρίσκονται στο ύψος του περιφερειακού και σε λοιπές θέσεις. Επίσης θα αναζητηθούν και θα συγκεντρωθούν στοιχεία από λοιπές μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως τοπικές οριοθετήσεις, μελέτη των υδραυλικών έργων του περιφερειακού και γεωλογικές μελέτες. Τέλος, κατά τη σύνθεση προτάσεων για τα έργα διευθέτησης, θα πρέπει  να αναζητηθούν στοιχεία των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί πλησίον του ρέματος, για να εντοπιστούν ενδεχόμενες καταπατήσεις και η δαπάνη απαλλοτριώσεων να περιοριστεί στην απολύτως αναγκαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *