Γ. Αντιπλημμυρική προστασία Δήμου Χίου – Ρέμα Κοκκαλά (Περιοχή Μαρουλούς – Φραγκοβουνίου και Κολυμβητηρίου)

Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε
Έναρξη Διαβούλευσης: 23/07/2015
Λήξη Διαβούλευσης: 16/09/2015

Γ1. Ανάλυση

Η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του ρέματος Κοκκαλά έχει μελετηθεί με την προμελέτη που εκπονήθηκε από την ΟΤΜΕ το 2000 για την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Χίου με τίτλο «Προμελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας Χίου». Η πρόταση αντιμετώπισης προέβλεπε παρεμβάσεις σε δύο περιοχές: α) Κατά μήκος της Ε.Ο. Χίου – Καλλιμασιάς, β) Στην περιοχή της Μαρουλούς – Φραγκοβουνίου. Το πρώτο τμήμα της προμελέτης προχώρησε σε επίπεδο οριστικής μελέτης και στη συνέχεια στην υλοποίηση του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Κλούβα Κάμπου», το οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία τα πλημμυρικά ζητήματα της περιοχής, που εντοπίζονταν ιδίως στο τμήμα από τον κόμβο των Θυμιανών μέχρι τα σχολεία του Κλούβα.

Το δεύτερο σκέλος της μελέτης δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στο στάδιο της οριστικής μελέτης. Από την προμελέτη προτείνεται η κατακευή ορθογωνικού αγωγού στις οδούς Χαλκούση, Βιτιάδου και Στρουμπή (ΘΑ2), με συβάλλοντα κλάδο από την οδό Καλβοκορέση. Καθώς η περιοχή είναι επίπεδη απαιτούνται μεγάλες διατομές που φτάνουν μέχρι και 2,50 Χ 2,50 μ και δεν είναι εύκολο να κατασκευαστούν λόγω της στενότητας των οδών στην περιοχή. Επίσης η μελέτη προβλέπει τη διέλευση ενός αγωγού δια ιδιωτικών εκτάσεων, σε μήκος 100 μ περίπου και την καθαίρεση και  ανακατασκευή δύο γεφυρών, καθώς η διάταξή τους κρίνεται υδραυλικά ανεπαρκής.

Εκτός από την περιοχή Μαρουλούς – Φραγκοβουνίου, τα τελευταία έτη έχουν καταγραφεί πλημμυρικά φαινόμενα στις ακόλουθες περιοχές, όπως προκύπτουν από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας:

α) Στην περιοχή του κολυμβητηρίου, εξαιτίας της δόμησης της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και την πλημμελή συντήρηση ή καταστροφή των νεροδιαβασιών.

β) Στην ευρύτερη περιοχή της εκβολής του ρέματος (Λευκωνιά), η οποία είχε διευθετηθεί παλαιότερα με συρματοκιβώτια με παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Σε αρκετά σημεία της όχθης τα έργα διευθέτησης έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση της διατομής και την εισροή υδάτων στις γειτονικές ιδιοκτησίες, φαινόμενο που παρατηρήθηκε με μεγάλη ένταση κατά την πλημμύρα της 26/01/2015. Σημειώνεται ότι η περιοχή από τη γέφυρα του δρόμου παράκαμψης μέχρι την εκβολή είναι χαρακτηρισμένος υγροβιότοπος με το ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012 και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις πρέπει να είναι συμβατές με τη φύση τις περιοχής και να επιτρέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

γ) Στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας – Αγ. Γεωργίου Τραχύ, εξαιτίας της ανυπαρξίας δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

δ) Στην περιοχή του «Ρίζικου» που οφείλεται της ανεπάρκειας της διατομής της γέφυρας, η οποία μάλιστα υπερπηδήθηκε από τα νερά του Κοκκαλά κατά την καταιγίδα της 26/01/2015.

Γ2. Προτάσεις

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την ωρίμανση της προμελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας που εκπονήθηκε από την ΟΤΜΕ, σε επίπεδο οριστικής μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

α) Θα πρέπει, πριν την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, να εξεταστεί η εφαρμοσιμότητα των προτάσεων της προμελέτης, εξαιτίας της στενότητας των οδών της περιοχής και ενδεχομένως να πρέπει να απαιτηθεί η μείωση της περιόδου επαναφοράς σχεδιασμού των έργων στην περιοχή της Μαρουλούς.

β) Η οριστική μελέτη θα έχει και αντικείμενο Στατικής και Αρχιτεκτονικής μελέτης, εξαιτίας της ανάγκης ανακατασκευής δύο ή τριών γεφυρών στην περιοχή του Κάμπου και επίσης μελέτης Κτηματογράφησης για το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από ιδιοκτησίες.

γ) Θα πρέπει η οριστική μελέτη να συμπεριλάβει και δευτερεύουσες παρεμβάσεις στην περιοχή του Κολυμβητηρίου και Αγίας Αναστασίας – Αγ. Γεωργίου Τραχύ, για την αποστράγγιση των υδάτων των περιοχών αυτών.

δ) Η οριστική μελέτη θα πρέπει να συμπεριλάβει τις απαιτούμενες προτάσεις διευθέτησης της κοίτης από την περιοχή του Κολυμβητηρίου μέχρι και την εκβολή.

ε) Θα πρέπει πριν την εκπόνηση της οριστικής μελέτης να διερευνηθεί η δυνατότητα που μας δίνει το ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012 ως προς τις επεμβάσεις σε περιοχές υγροτόπων. Ενδεχόμενα η μελέτη αποκατάστασης των όχθεων στην περιοχή του υγρότοπου να πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης, για λόγους αδειοδότησης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *